“Εγώ δεν στέλνω το ΣΔΟΕ”! Πράξη η υπόσχεση Μητσοτάκη στον επιχειρηματία στο Καστελόριζο: Η ΝΔ καταργεί μετά από 24 χρόνια το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

0
Μπορεί άλλα να έλεγε προεκλογικά και άλλα να κάνει ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τελευταίο κρούσμα τις έξαλλες καταγγελίες που έκανε η ΝΔ για τους Γενικούς Γραμματείς επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διορισμό όποιου ήθελε στις ΓΓ των Υπουργείων που έκανε ως κυβέρνηση αλλά τουλάχιστον μία “υπόσχεση” που είχε δώσει προελογικά έρχεται σήμερα να την τιμήσει και με το παραπάνω.

Τον Ιούνιο είχε έναν αποκαλυπτικό διάλογο με επιχειρηματία στο Καστελόριζο, ο οποίος ενθαρυμμένος από τις προηγούμενες αποκαλύψεις για τις συναντήσεις του Κυρ.Μητσοτάκη περί 7ημέρου και “οδοστρωτήρων” κατήγγειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αφότου είχε πάει ο Αλέξης Τσίπρας στο νησί έστειλε 8 φορές το ΣΔΟΕ...
και ρώτησε αστειευόμενος υποτίθεται “εσείς πόσες φορές θα μας τον στείλετε;”, με τον αρχηγό της ΝΔ να απαντά “εγώ να ξέρεις δεν στέλνω. Και το Κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος”.

Σήμερα λοιπόν  έγινε γνωστό ότι ύστερα από 24 χρόνια «ζωής», το ΣΔΟΕ καταργείται, με Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την κατάργηση γενικών γραμματειών και την ενσωμάτωσή τους σε νέες δομές υπουργείων.

Η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ καταργείται και οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στην νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα.

Συγκεκριμένα, άρθρο 1 και 2 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι:

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Αλεξιάδης: Δώρο στους φοροφυγάδες η κατάργηση του ΣΔΟΕ
Αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει στο ΣΔΟΕ εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς την ως «το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες».

«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας Lagarde καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες».

Όπως υπογραμμίζει, «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει, δε, σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του. «Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του», προσθέτει.

«Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.

με πληροφορίες από newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)