Oι ξένοι εγκαταλείπουν τους Τούρκους – Ξεμένει από τεχνογνωσία ο «Πορθητής» – Νέο «πακέτο» κυρώσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ

| Kafeneio™ |
Μπορεί η Άγκυρα να «γαυγίζει» πολύ, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη φερόμενη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολλά, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Τούρκοι ξεμένουν από τεχνογνωσία καθώς σταδιακά αποχωρούν οι ξένοι συνεργάτες τους λόγω των ενταλμάτων σύλληψης και της πιθανής επιβολής κυρώσεων.

Πέραν αυτού, οι εταιρείες που συνεχίζουν την ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και νομικά προβλήματα...
, με έρευνες σε βάρος τους για διαφθορά, παράνομα συμβόλαια κλπ, ενώ μία από αυτές είναι στα πρόθυρα πτώχευσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο η Τουρκία να πραγματοποιεί γεώτρηση, όπως τόνιζαν και διακεκριμένοι Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, καθώς έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα βάλλεται από τη διεθνή κοινότητα για τις παράνομες ενέργειες τις οποίες κλιμακώνει σε καθημερινή βάση.

Οι ξένοι εγκαταλείπουν τους Τούρκους
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τουρκία στη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς αποχωρούν η μία μετά την άλλη οι εξειδικευμένες ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου που εξέδωσαν οι αρχές της Κύπρου λόγω της παράνομης γεώτρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.


Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Πριν από λίγες μέρες είχε αποχωρήσει και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» δύο ξένες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα. Πρόκειται για τη Weatherford International η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, ενώ από τον Νοέμβριο 2013, της έχει επιβληθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια της ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών και παράνομες πληρωμές.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο 65 εκατ. δολαρίων στην εν λόγω εταιρεία για περίεργους λογαριασμούς στην Αλβανία, εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Στην εταιρεία είχαν επιβληθεί ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας το 2002 και το 2011.

Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ στην παράνομη γεώτρηση παρέχει μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση. Πρόκειται κυρίως για υποβρύχιες τεχνικές εργασίες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία τής εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.

To «πακέτο» κυρώσεων που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Στο τραπέζι της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εν μέσω των αντιδράσεων από μέρους των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400.

Τρία «πακέτα» κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται, προς το παρόν, σε συζητήσεις για τις επιλογές της, αλλά η βασική ιδέα, την οποία «ζυγίζει» η Ουάσινγκτον και φέρεται να κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση, είναι να μπει στο στόχαστρο ο αμυντικός τομέας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στις τουρκικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα να αγοράζουν αμερικανικά εξαρτήματα ή να πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιβληθούν από τον Ιούλιο, οπότε και αναμένεται η Τουρκία να έχει τις πρώτες παραλαβές των S-400.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι αναμένεται «πολύ σύντομα» η παραλαβή των ρωσικών S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Πτώση της τουρκικής λίρας
Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση σήμερα ύστερα από το παραπάνω δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων που θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο τουρκικές αμυντικές εταιρίες, αποκόπτοντας τες από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω της αγοράς του ρωσικού αμυντικού συστήματος από την Άγκυρα.

Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8750 λίρες έναντι του δολαρίου, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στις 5,8265 λίρες. Νωρίτερα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει έως τις 5,9250 λίρες ανά δολάριο.