Αμερικανός αξιωματούχος διαμήνυσε στην Τουρκία ότι θα υποστεί «οδυνηρές συνέπειες»

| Kafeneio™ |
Η προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα θα έχει «οδυνηρές συνέπειες» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην τουρκική αντι-ερντογανική ιστοσελίδα Ahval, την Τετάρτη.

Η Τουρκία απάντησε την Τρίτη στην επιστολή του Πενταγώνου, που καθόρισε το χρονοδιάγραμμα της 31ης Ιουλίου....
ως προθεσμία για να ακυρωθεί η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

Την ίδια μέρα πρέπει να αποχωρήσουν και οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στην Αμερική.

Ήδη η εκπαίδευση τους τερματίστηκε.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ξεκίνησε τη δήλωση του στην Ahval λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες για μεγάλο χρονικό διάστημα προειδοποιούσαν την Τουρκία ότι η απόκτηση των S-400 είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση του νόμου CAATSA».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζητούν τρεις δέσμες κυρώσεων για να τιμωρήσουν την Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg την Τετάρτη.

Τα πιο αυστηρά μέτρα θα πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας, σημείωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον νόμο επιβολής κυρώσεων CAATSA, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιβάλουν 5 ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 σε σχέση με ένα πρόσωπο που εμπλέκεται σε μια σημαντική συναλλαγή με ένα άλλο πρόσωπο το οποίο ανήκει ή λειτουργεί για λογαριασμό του, στους τομείς άμυνας ή πληροφοριών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις CAATSA, οι οποίες θα τερματίσουν τη σχέση τουρκικών επιχειρήσεων με το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι υποχρεωτικές επειδή η Τουρκία αγοράζει όπλα από απαγορευμένες ρωσικές εταιρείες, ισχυρίστηκαν οι ηγέτες του Κογκρέσου στο παρελθόν.

Το CAATSA θα χτυπήσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συνέχισε λέγοντας τα εξής σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Ahval:

«Τον Ιανουάριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν την ισχυρότερη δυνατή προσφορά μας για το αμυντικό πυραυλικό σύστημα PATRIOT, μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους S-400.

»Αν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, η ​​συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 δεν είναι δυνατή.

»Οι S-400 είναι μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών και των πιλότων μας.

»Τα βήματα που θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε εάν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400 θα είναι οδυνηρά και δαπανηρά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εμείς δεν μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους μας».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη συμφωνία για τους S-400.

«Αυτό το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ο φάκελος είναι κλειστός και, αν ο Θεός είναι βοηθός, θα λάβουμε αυτό που έχουμε παραγγείλει πολύ σύντομα», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν η Αμερική θέλει να μας δώσει τους Patriot, ας μας τους δώσει.

»Τέλος πάντων τους δίνουν δωρεάν στους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «την έντονη επιθυμία να αποποιηθούν τα βήματα που θα δημιουργούσαν «σοβαρές συνέπειες» για την Άγκυρα, αλλά αυτό «απαιτεί από την Τουρκία να δείξει προθυμία και να συμμετάσχει με ουσιαστικό τρόπο στην ακύρωση της αγοράς των S-400.

»Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς να ελαχιστοποιήσει τυχόν συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την ακύρωση αυτή» είπε ο αξιωματούχος (εννοεί την τιμωρητική αντίδραση της Ρωσίας σε περίπτωση ακύρωσης της αγοράς των S-400).