Πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν: «Δεν θα μειώσουμε τα στρατεύματά μας στη “Βόρεια Κύπρο”»

| Kafeneio™ |
H Τουρκία δεν θα μειώσει τα στρατεύματα της στο Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται την άδεια κανενός σε αυτό το ζήτημα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε όσο περισσότερους στρατιώτες εκεί που πρέπει να είμαστε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις λίγο πριν την αναχώρηση του στο Τατζικιστάν...

Πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ, είχε δηλώσει πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν σύντομα ενώ επέκρινε τη στάση της Λευκωσίας.

Η τουρκική πλευρά κατηγόρησε επίσης την Κύπρο για «μονόπλευρες δραστηριότητες» και διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη δική τους υφαλοκρηπίδα.


Άγκυρα και Λευκωσία διανύουν μια περίοδο έντασης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Κύπρο «αποκλείει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τα οικονομικά οφέλη και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια του νησιού.

Η Λευκωσία, από την πλευρά της κάνει λόγο για προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.