Κόψτε τον τσαμπουκά στον σουλτάνο...

| Kafeneio™ |
0
 Οι συριζαίοι κρύβουν την αλήθεια και συνεχίζουν τα... ζεϊμπέκικα! ■ Αρχισε η γεώτρηση των Τούρκων, ναι ή όχι; Γιατί δεν απαντούν; ■ Το ξαφνικό ΚΥΣΕΑ και οι ανούσιες κυρώσεις
Από τον
Ανδρέα Κούτρα


Η Αγκυρα επιδιώκει -αν δεν το έχει ήδη πράξει- τετελεσμένο γεγονός στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν επιβεβαιωθεί ότι όντως ο «Πορθητής» προχώρησε σε γεώτρηση, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ανησυχητική για τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας....

Κι αυτό γιατί ο επόμενος στόχος της γείτονος θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου, που θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη για να προβάλει της αξιώσεις της και να διεκδικήσει τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, αν η Τουρκία επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, τότε η χώρα μας θα έχει μόνο ένα δρόμο: να απαντήσει, αν χρειαστεί, και με στρατιωτικά μέσα. Την ανησυχία για το Καστελόριζο παραδέχθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, χθες, προσθέτοντας πως «η ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς υπάρχει για να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια από την Τουρκία». 

Εως χθες το βράδυ, ούτε από Λευκωσία ούτε από Αθήνα ήταν δυνατόν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» προχωρά σε γεώτρηση ή όχι. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι μπορεί να έχουν βάση τα λεγόμενα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί γεώτρησης, επειδή διαπιστώθηκε ότι μεταφέρθηκαν στο γεωτρύπανο ορισμένα υλικά, όπως τσιμέντο, ενώ άλλες πληροφορίες ήθελαν τον «Πορθητή» να μην έχει σταθεροποιηθεί πλήρως. Οπως και να έχει, είναι αδύνατον οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας να μη γνωρίζουν αν γίνεται ή όχι γεώτρηση. Οταν διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα, απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι... κρυφτό. Εκτός κι αν θέλουν να μας κρύψουν κάτι και υπάρχουν συμφωνίες που υλοποιούνται κάτω από το τραπέζι σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

Ούτε βεβαίως ηττοπάθεια, που δίνει λαβή στην Τουρκία να προχωρήσει στα επεκτατικά της σχέδια, δικαιολογείται. Οφειλαν Κύπρος και Ελλάδα να εμποδίσουν καταρχάς το «Πορθητής» να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ επί ενάμιση και πλέον μήνα - πόσο μάλλον να εκτελέσει και γεώτρηση (αν αυτό έχει γίνει). Το να επαφίενται σε ανακοινώσεις στήριξης και καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, όταν η Αγκυρα έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, υλοποιεί δηλαδή ακόμη έναν «Αττίλα», είναι ατελέσφορο και αναποτελεσματικό. Απαιτούνται πιο δραστικές κινήσεις, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο. 

Την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αξιολογώντας προφανώς ως σοβαρή την κατάσταση με την Τουρκία, συγκάλεσε αιφνιδιαστικά ΚΥΣΕΑ, διακόπτοντας και ο ίδιος την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα. Από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να δείχνει κλιμάκωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες στρατιωτικές μονάδες ή μετακινήσεις δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ήθελε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συντονιστούν τα βήματα της Ελλάδας με αυτά της Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτός ήταν ο λόγος που, κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι και όλα τα σενάρια, από αυτό της κλιμάκωσης της κρίσης και της μετάβασής της σε στρατιωτικό επίπεδο έως την καλλιέργεια τεχνητής έντασης, λόγω των εκλογών της επόμενης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί και στον ελληνικό λαό, και σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε το μήνυμα πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, ενώ τόνισε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Πάντως, η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή και η δήλωση του Α. Τσίπρα ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως απόπειρα προεκλογικής εκμετάλλευσης της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)