Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019

Όχι η Γροιλανδία ΔΕΝ έχασε το 40% των εκτάσεων πάγου της σε λίγες ώρες

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια σειρά τίτλων σε άρθρα του ελληνικού τύπου οι οποίοι αναφέρουν ότι «στην Γροιλανδία έλιωσε πάνω από το 40% των πάγων μέσα σε λίγες ώρες». Ο ισχυρισμός όμως είναι ψευδής...Το είδαμε στα: tvxs.grcnn.graltsantiri.grnewsbomb.grethnos.grcretalive.grparallaximag.grnews247.griefimerida.gr και αρκετά άλλα.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι η είδηση για σημαντικές απώλειες πάγου στη Γροιλανδία είναι πραγματική. [πηγή]


Το πρόβλημα δεν είναι στην ίδια την είδηση της απώλειας εκτάσεων πάγου αλλά στην λάθος μετάφραση/παρερμηνεία αυτού του σημείου:

Over 40% of Greenland experienced melting Thursday, with total ice loss estimated to be more than 2 gigatons (equal to 2 billion tons) on just that day alone.

Το εν λόγω σημείο μεταφράζεται ως εξής:

Σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την Πέμπτη απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτή την ημέρα.

Με πολύ απλά λόγια αυτό σημαίνει πως έλιωσαν κομμάτια πάγου σε διαφορετικά σημεία της Γροιλανδίας τα οποία μαζί (τα σημεία απ’ όπου έλιωσαν οι πάγοι όχι η ίδια η ποσότητα του πάγου που έλιωσε) αποτελούν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας.

Τα ελληνικά μέσα παρερμηνεύοντας το παραπάνω σημείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσε σε μια ημέρα. Πρώτον ας δούμε τι ποσοστό του συνολικού πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε στη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις αναφορές η Γροιλανδία είχε απώλεια ίση με 2 γιγατόνους πάγου ή αλλιώς 2.184 κυβικά χιλιόμετρα. Ο συνολικός όγκος του πάγου στη Γροιλανδία, παρά τις ετήσιες αυξομειώσεις, είναι περίπου 2,850,000 κυβικά χιλιόμετρα. Επομένως η απώλεια των 2 γιγατόνων είναι ίση με το 0.0000765% του συνολικού όγκου πάγου. Προφανώς αυτό το νούμερο απέχει πολύ από το 40% το οποίο αναφέρουν τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και σε tweet της υπηρεσίας «Polar Portal» η οποία παρακολουθεί το κλίμα στην Αρκτική: [πηγή 1][πηγή 2]

«H απότομη αύξηση στο ρυθμό απώλειας πάγου τόσο νωρίς εντός της εποχής του καλοκαιριού είναι ασυνήθιστη αλλά όχι άνευ προηγούμενου».


Σύμφωνα με σχετικές μελέτες αν όλος ο πάγος στη Γροιλανδία έλιωνε σήμερα, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 7.6 μέτρα. Επομένως απώλεια της τάξης του 40% χοντρικά θα συνέβαλε κατά 3.04 μέτρα άνοδο. Αυτή η είδηση θα σήκωνε συναγερμούς σε κάθε κυβέρνηση παγκοσμίως κάτι το οποίο προφανώς δε συνέβη.[πηγή

Φυσικά ακόμα και η συγκεκριμένη απώλεια των 2 γιγατόνων αποτελεί σοβαρή εξέλιξη,την οποία οι σχετικοί ερευνητές εξετάζουν προσεκτικά, αλλά σίγουρα δε πρόκειται για καταστροφή του μεγέθους που αφήνουν να εννοηθεί τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Με βάση όλα τα παραπάνω επομένως, ο ισχυρισμός ότι η Γροιλανδία έχασε το 40% των εκτάσεων πάγου της σε λίγες ώρες κρίνεται ψευδής.

1 σχόλιο:

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.