Τα είπε όλα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία δηλώνοντας ορθά και κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πλέον την διπλωματία των αεροπλανοφόρων, «ελέγχουν» την Α.Μεσόγειο και στοχοποιούν ουσιαστικά Ρωσία και Τουρκία, ενώ το κύριο διακύβευμα αποτελούν τα Στενά του Βοσπόρου...
Έτσι επιβεβαιωνόμαστε για το χθεσινό άρθρο μας με το οποίο τονίζαμε ότι πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν «ακροβολιστεί» σε λιμάνια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, με επίσημες αφορμές την ημέρα «εθνικής κυριαρχίας», και την επικείμενη άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019» την οποία σκοπίμως διαφημίζουν οι «γείτονες» ως μεγαλύτερη και από την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα».
View image on Twitter
Η όλη κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ περί ανάγκης «αποστρατικοποίησης» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, αλλά και την σημερινή ανακοίνωση τουρκικών εφημερίδων με προτροπή του τουρκικού ΥΠΑΜ, περί «ελληνικών προκλήσεων και έντασης στο Αιγαίο», συνθέτουν ένα πολύ περίεργο σκηνικό το επόμενο διάστημα το οποίο όπως φαίνεται αφορούσε και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Μόσχα Jon Huntsman, δήλωσε για το θέμα: «έχουμε 200.000 τόνους διπλωματίας, αν έχετε και εσείς 200.000 τόνους διπλωματίας σας προσκαλούμε» δίνοντας ανοικτή πρόσκληση σε Πούτιν και Ερντογάν.
«Κάθε ένα από τα αεροπλανοφόρα μας που πλέουν αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγάλο όγκο της διεθνούς διπλωματίας. Ο 6ος αμερικανικός στόλος θα φροντίσει για αυτό», τόνισε ο ίδιος.

«Κάθε αεροπλανοφόρο μας διαθέτει δεκάδες αεροσκάφη. Συνολικά στην Α.Μεσόγειο διαθέτουμε 10 πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 προσωπικό και πεζοναύτες που θα συμμετέχουν σε συνεχείς  ασκήσεις», τόνισε ο ίδιος ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα προκρίνεται ως μια τεράστια βάση των ΗΠΑ στην περιοχή απέναντι στα σχέδια Τουρκίας και Ρωσίας.
«Τα αεροπλανοφόρα μας δείχνουν στους Ρώσους ότι εάν θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις σε χώρες της περιοχής», δήλωσε ο πρεσβευτής.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά στις ρωσικές ακτές όχι μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό. «Τους παραγγείλαμε ότι μπορούμε να μπούμε στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ η εμφάνισή μας στη Βαλτική θα ήταν παρόμοια με ένα «ελέφαντα σε κατάστημα με πορσελάνες». Μόνο η  μετάβαση των Ρώσων από την βόρεια διαδρομή θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Όσον αφορά τις «ζώνες συμφερόντων της Ρωσίας», ο Huntsman αναφέρθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Συρία.
«Σήμερα υπάρχουν δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή. Αποτελούνται από τα αεροπλανοφόρα USS A.Lincoln και USS Stennis, κλάσης Nimitz με 130 αεροσκάφη και 10 πολεμικά πλοία με πυραύλους», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Για να είμαστε ακριβείς, οι ΗΠΑ υλοποιούν σχέδιο, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, που αφορά την στρατηγική εθνικής ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρεται στην μελέτη αυτή ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό προκάλεσε «έκρηξη» στην Άγκυρα.
Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, αναφέρει την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα, η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα.
Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας, για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και οι συνεχείς  προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από 40.000 σε σε  65.000 σήμερα «χτύπησε» κόκκινο» στο Σαράι του νέου Σουλτάνου Ερντογάν.
Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν δίπλα στη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ αυξήθηκε από 3.000 σε 7.000 μόνο τους τελευταίους μήνες.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης πολυπληθή στρατεύματα στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.
Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τον ψυχρό πόλεμο, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί η Τουρκία από τη δύση, αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, ενώ ετοιμάζονται και για την Ελλάδα.
Η τελευταία εκστρατεία του Πενταγώνου έχει ως στόχο να αλλάξει χάρτη της περιοχής, προκειμένου να περικυκλωθεί ολοκληρωτικά η Τουρκία με τη δημιουργία ενός «αμερικανικού Άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, σε όλη τη διαδρομή προς τον Περσικό Κόλπο, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή αμυντική γραμμή ως «ανάχωμα» εναντίον της Ρωσίας, ο πραγματικός στόχος για το σχέδιο αυτό είναι η Τουρκία και το Ιράν.