Γιατί το Ισραήλ θέλει την Κρήτη και την Κύπρο!

| Kafeneio™ |
Το Ισραήλ θέλει συστήματα αντιπυραυλικής και αεροπορικής άμυνας κοντά στο ισραηλινό ραντάρ στην Κρήτη, ενώ παροτρύνει την πώληση των THAAD και Patriot στην Κύπρο για εγκατάστασή τους στις βάσεις των Βρετανών στο Ακρωτήρι!

Παρακάτω παρατίθεται η ανάλυση του ισραηλινού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat. Το Begin-Sadat είναι ένα γνωστό ισραηλινό think tank που με τις τοποθετήσεις του επηρεάζει άμεσα την γεωοπολιτική και γεωστρατηγική που ακολουθεί το Τελ Αβίβ. Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:...
«Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία. [...]

Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του "αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου" από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και τον Λίβανο. Έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του οράματος, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων τους», αναφέρει. [...]

Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός ανάμεσα στα κράτη της περιοχής ... προκειμένου να τη συγκρατήσουν. [...] ».

Η ανάλυση του Begin-Sadat αναφέρεται επίσης στο ζήτημα των F35, των Patriot και των S400 και προτείνει οικονομικές κυρώσεις, όμοια με την περίπτωση του αμερικανού Πάστορα Μπράνσον όπου μετά την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία, επιτεύχθηκε η αποφυλάκισή του. 
Το Begin-Sadat επιπλέον ζητά να ασκηθεί πίεση στη Βρετανία ώστε να επιτρέψει να εγκατασταθούν οι Patriot και το THAAD στις βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο. Εδώ βέβαια, διαφαίνεται ποιανού δάκτυλος υπαγόρευσε στο πρόσφατο νομοσχέδιο των Ρούμπιο-Μενέντεζ να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο (ΕΔΩ και ΕΔΩ)!

Το Begin-Sadat επισήμανε ότι «Η Ελλάδα οικοδομεί ένα κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας.» Σε αυτό το σημείο πάλι βλέπουμε ότι οι Ισραηλινές απαιτήσεις εναρμονίζονται πλήρως με το νομοσχέδιο των Ρούμπιο-Μενέντεζ, όπου ζητούνται δεδομένα από τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο! Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ο μείζων κίνδυνος να επανέλθει το ζήτημα του εύρους του εθνικού μας εναερίου χώρου. 

Η Ελλάδα ορίζει το FIR από το 1931 στα 10 ναυτικά μίλια, ενώ οι ΗΠΑ, Τουρκία και ΝΑΤΟ, δέχονται το όριο των 6 μιλίων. Η έκθεση προς τη Γερουσία σύμφωνα με το νομοσχέδιο Ρούμπιο-Μενέντεζ δεν περιλαμβάνει το πραγματικό, εύρος του ελληνικού FIR (σσ. 10 μίλια) αλλά ζητά τις τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6 μιλίων. Σε περίπτωση που η Ελλάδα παρέχει τα δεδομένα παραβιάσεων εντός των 6 μιλίων, τότε έμμεσα αποδέχεται ότι το FIR είναι στα 6 και όχι στα 10 μίλια. Άξιον απορίας γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν για αυτήν την πτυχή του νομοσχεδίου !;

Επανερχόμενοι στις προτάσεις του Begin-Sadat, αναφέρεται ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τα συστήματα αντιπυραυλικής και αεροπορικής άμυνας ArrowIron Dome και David's Sling κοντά στην νέα εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να διασφαλιστεί η προστασία του και να αποτραπεί μια τουρκική επίθεση. 

Συνεχίζοντας, εξηγούν ότι, «Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα εν όψει της τουρκικής επιθετικότητας με στόχο τις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το Κυπριακό φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας αυτών των οπλικών συστημάτων πρέπει να εξουδετερώσει τυχόν διπλωματική κριτική της Τουρκίας για «στρατιωτικοποίηση» της βόρειας περιοχής της Λεβαντίνης.»
Τουρκική ΑΟΖ με και χωρίς το Καστελόριζο

Η αντίδραση της Τουρκίας
Μετά την επίσκεψη Μενέντεζ στην Ελλάδα το τουρκικό συμβούλιο άμυνας και εξωτερικών, συνεδρίασε εκτάκτως με φόντο την παρότρυνση του Ισραήλ για εγκατάσταση των αντιπυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων στο ραντάρ της Κρήτης, αλλά και της πρότασης για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο.

Στην σχεδόν πολεμική σύσκεψη προέδρευαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Χ.Ακάρ και Μ.Τσαβούσογλου, πήραν μέρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Yasar Guler, ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Umit Dundar, ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Adnan Ozbal, ο αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Hasan Kucukakyuz, ο υφυπουργός Άμυνας Yunus Emre Karaosmanoglu, ενώ τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο γραμματέας της κυβέρνησης Sedat Onal.

Ενώ ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε στο Sputnik: «Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας.» Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα γιατί επείγονται οι Τούρκοι; Μήπως γιατί μια πιθανή εχθρική κίνησή τους θα οδηγήσει σε αντίποινα από την ελληνική αεροπορία !;

Επιλογικά
Κατ' αρχάς είναι ξεκάθαρο ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο των Ρούμπιο-Μενέντεζ που κατατέθηκε στην Γερουσία των ΗΠΑ, διασφαλίζει τις θέσεις του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Θέσεις οι οποίες μάλλον επικυρώνονται με την επίσκεψη του Γερουσιαστή Μενέντεζ στην Αθήνα ΕΔΩ και ΕΔΩ! Ενώ διαβλέπουμε το πιθανό Βατερλό όσον αφορά την έμμεση αναγνώριση των 6 μιλίων για το FIR της Αθήνας, όταν η Αθήνα στείλει τα δεδομένα των τουρκικών παραβιάσεων. 

Επιπλέον, για το ποιός θα ελέγχει τα ραντάρ και την προτεινόμενη αντιπυραυλική άμυνα δεν γίνεται λόγος. Ούτε βεβαίως για το γεγονός ότι το Ισραήλ αποκτά ουσιαστικά βάση σε ελληνικό έδαφος και δη στην μείζονος σημασίας Κρήτη ΕΔΩ!

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι το Τελ Αβίβ επείγεται για την άμεση αντιπυραυλική και αντιαεροπορική κάλυψη της βόρειας περιοχής της Λεβαντίνης (σσ. μεταξύ Κρήτης και Κύπρου). Πράγμα που εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για τη επεκτατικότητα των Τούρκων και τις βλέψεις που έχουν για την συγκεκριμένη περιοχή! Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει δείξει ότι επιθυμεί και θα επιδιώξει να αποκτήσει θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο, ώστε να συμμετέχει στην διαχείριση των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής και την διέλευση του East Med, ενώ το Ισραήλ θέλει να την αποκόψει-παραγκωνίσει τελείως από την περιοχή ΕΔΩ!