Στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων και τα μέτρα προστασία για τους ντελιβεράδες

| Kafeneio™ |
0
Τη δήλωση έκανε στην Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσιώτη δίνοντας διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο.

Η υπουργός, αναφορικά με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά είπε πως αυτό θα έρθει σε επόμενο διάστημα, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης....
Εργασίας στον χώρο της εστίασης υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα.

Ειδικότερα για τα μέτρα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των ντελιβεράδων που θα έρθουν στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία το αμέσως προσεχές διάστημα , η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «είναι ζήτημα ημερών να νομοθετηθούν τα μέτρα που έχουν προκύψει και μετά από συζήτηση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα προβλέπουν την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον είναι ιδιοκτησίας του εργοδότη.

Την υποχρέωση παροχής από τον εργοδότη μέσων ατομικής προστασίας κράνος πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου διότι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις θεσπίζουμε την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού από τον εργοδότη στον εργαζόμενο ώστε να προστατεύεται πλήρως ο μισθός του εργαζόμενου και να σταματήσει το φαινόμενο ο εργαζόμενος να χρησιμοποιεί τον μισθό του για να καλύπτει τα έξοδα της συντήρησης του οχήματος.

Επίσης θα προβλέπουν οι ρυθμίσεις την υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των μοτοσικλετών στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη έτσι με αυτό τον τρόπο θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα μητρώο καταγραφής των δικύκλων και θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Επίσης, ετοιμάζουμε εκείνη κοινή υπουργική απόφαση με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προδιαγραφών προτυποποίησης δηλαδή της συντήρησης των οχημάτων, του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αποθηκευτικού χώρου την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου».

Θα γίνει επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία

Η υπουργός, επίσης, είπε ότι για τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του επαγγέλματος άλλα και άλλων που δεν έχουν συμβατικές συνθήκες εργασίας, έχει ανατεθεί να γίνει μια επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία.

Ο ερωτών βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης ζήτησε από την υπουργό να υπάρξει διάταξη με την οποία να απαγορευτεί η «χρονομέτρηση» των διαδρομών των διανομέων καθώς όπως είπε «τι σημαίνει χρονομέτρηση και με ποια λογική γίνεται… σαφώς και δεν γίνεται με όρους ασφάλειας, η χρονομέτρηση σημαίνει θάνατος…».

Σχετικά με την παραβατικότητα στο χώρο της εστίασης, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το ΣΕΠΕ «έχει στοχεύσει στον κλάδο του επισιτισμού επειδή είναι ένας κλάδος κατεξοχήν παραβατικός. Από το 2017 έως τα τέλη του 2018 έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι και έχουμε επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας έχει κάνει 4.500 ελέγχους περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα και έχει επιβάλει πρόστιμα 300,00 ευρώ Επομένως είπε η υπουργός «στο ελεγκτικό σκέλος να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σώμα επιθεώρησης εργασίας έχει στοχεύσει σε αυτό τον κλάδο».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)