Κομισιόν: Σταθερά ανοδική πορεία για την Ελλάδα, ενώ "επιβραδύνει" η ευρωζώνη

kafeneio sp

Αμετάβλητες σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, βλέποντας οικονομική ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, αλλά και σημαντική επιβράδυνση για την ευρωζώνη...

Στην γενική εικόνα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατάφερε το 2018 να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 2%, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω 2% και τα επόμενα χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Προβλέπει λοιπόν ανάπτυξη 2,2% για φέτος και 2,3% το 2020 με βασικούς οδηγούς την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης της ανεργίας που έφτασε στο τέλος του 2018 στο 18,6%. Επίσης μετά την μέτρια αύξηση του 2018, προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κυρίως στην αγορά ακινήτων, που όπως τονίζεται έχει αναζωπυρωθεί από το 2018 . Ως πρόδρομο δείκτη της συνέχισης του αναπτυξιακού μομέντουμ της οικονομίας θεωρεί και το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει φτάσει πλέον στα προ της κρίσης επίπεδα .

Αντίθετα, βλέπει μείωση της ζήτησης στο τουριστικό προϊόν, λόγω και της επανόδου της Τουρκίας στον ανταγωνισμό, αλλά και μικρότερες αυξήσεις στις εξαγωγές λόγω της επιβράδυνσης της ευρωζώνης.

Στην αγορά εργασίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό ανεργίας, με την Κομισιόν να προβλέπει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, μετά την αύξηση κατά 0,8% το 2018, προβλέπει αμετάβλητα τα επίπεδα των τιμών και το 2019 με τον πληθωρισμό να αυξάνεται κατά 0,7%.

Επιβράδυνση της ευρωζώνης

Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης για φέτος από το 1,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της τον Νοέμβριο στο 1,3%, ενώ για το 2020 προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 1,7% που προέβλεπε το Φθινόπωρο.

Η βασική αιτία είναι η παγκόσμια επιβράδυνση που δείχνει να χτυπά κυρίως τις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, με πρώτη την Γερμανία η οποία αναμένεται να επιβραδύνει σε ότι αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% από 2,1% του ΑΕΠ της πέρσι, την Γαλλία όπου ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 1,3% του ΑΕΠ και όχι 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον φθινόπωρο, την Ολλανδία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμο 1,7% του ΑΕΠ για φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ .

Μεγάλο πρόβλημα για το συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης φαίνεται ότι δημιουργεί και η Ιταλία, η οποία έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2% για φέτος προβλέπεται πλέον ότι θα αναπτυχθεί οριακά κατά 0,2% του ΑΕΠ, έχοντας καταγράψει ήδη δύο συνεχόμενο αρνητικά τρίμηνα .