Τσίπρας- Καμμένος προς διαζύγιο επί κοινή ωφελεία

0
Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς το τέλος της και το επικείμενο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου, είναι εξαιρετικά πιθανό να ενεργοποιήσει τη διαδικασία έναρξης του «διαζυγίου». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, έχοντας ωστόσο διαφορετικής πολιτικές ανάγκες να υπηρετήσουν.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι το διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν θα τραυματίσει την κυβέρνηση....
- στο βαθμό που ευελπιστούσαν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, ούτε θα σταθεί ικανό να ανακόψει την πορεία της και να την αναγκάσει να αλλάξει τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της, σε μείζονα ζητήματα όπως είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την Κουμουνδούρου  τονίζεται μετ' επιτάσεως ότι είναι «κατοχυρωμένες»  οι 151 ψήφοι για την ψήφισηςτης Συμφωνίας, αλλά και για τη ματαίωση των σχεδίων οποιουδήποτε επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου εκφράζει επίσης σιγουριά για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης, ακόμα και μετά το διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛ. Δίνει με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι έχει το πάνω χέρι και καθορίζειτιθς εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να αδιαφορεί για τις τελικές αποφάσεις της ηγεσίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Άλλωστε, οι αποφάσεις των ΑΝ.ΕΛ σχετικά με τον χρόνο αποχώρησής τους από το κυβερνητικό σχήμα, θα αποτελέσουν έναν εκ των βασικών κριτηρίων για το Μαξίμου, προκειμένου να αποφασίσει για τις ενέργειές του το επόμενο διάστημα.

Κοινή συνισταμένη - υπό την προϋπόθεση ότι οι ΑΝ.ΕΛ θα αποχωρήσουν άμεσα από το κυβερνητικό σχήμα- είναι οι εκλογές. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου.

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αφορούν το πώς θα εξελιχθεί και τελικώς τελεσθεί το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα προκύψουν μετά το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου (πιθανολογείται ότι θα γίνει σήμερα) και κατόπιν της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει για το πώς θα τον… βρει η επόμενη κυβερνητική ημέρα, ο Πάνος Καμμένος πασχίζει να διατηρήσει όρθιο το κόμμα του και επιβιώσει και ο ίδιος πολιτικά. Η Κοινοβουλευτική του Ομάδα φυλλορροεί, η κομματική γραμμή που «διέταξε» για τη Συμφωνία των Πρεσπών καταπατάται και ο ίδιος επιχειρεί την ύστατη στιγμή να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί.

Η λύση του «βελούδινου» διαζυγίου και όχι της ολικής ρήξης, την οποία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία μιας συνθήκης, που στο μέτρο του εφικτού, θα είναι win-win για τους δύο εταίρους, φαίνεται ότι κερδίζει πόντους και στο περιβάλλον Καμμένου…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)