Δεν βρήκε ακόμα τους 80 βουλευτές ο Ζ.Ζάεφ: Αναβάλλεται η συζήτηση στο σκοπιανό κοινοβούλιο

0
Σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος η συζήτηση επί των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ωστόσο πήρε αναβολή και θα αρχίσει δύο ώρες αργότερα, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Ο λόγος; Οι εντατικές επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με στόχο να βρεθούν....
οι 80 ψήφοι που απαιτούνται από βουλευτές προκειμένου να περάσουν οι τροπολογίες.

Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ a1on, ο κ. Ζάεφ έχει πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Κασάμι.

Το αλβανικό κόμμα εμφανίζεται ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία». Αυτές οι αξιώσεις όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Έτσι, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να βρει μια σολομώντεια λύση, έστω την ύστατη στιγμή, κάνοντας επαφές και με τις δύο πλευρές, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών και κατ' επέκταση η Συμφωνία των Πρεσπών.     

Χθες, πάντως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel φρόντισε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι 80 βουλευτές για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, ενώ μέχρι πρότινος επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)