Εργοστάσιο στην Ανατολική Αφρική ανοίγει η Volvo


Καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της Υποσαχάριας Αφρικής, το τμήμα φορτηγών της Volvo επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία από 2% σε 18%....


Η Σουηδική εταιρεία συμφώνησε να συνεργαστεί με την κενυατικη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων NECST Motors για να στήσει 20 εργαστήρια στην περιοχή, μία αποθήκη ανταλλακτικών και μία γραμμή συναρμολόγησης φορτηγών στο λιμάνι της Μομπάσα. Λίγο νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Ινδία.

«Θέλουμε να έχουμε μερίδιο πάνω από 10% σε όλες της αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος του τομέα φορτηγών της Volvo Κλάες Νίλσον. «Θέλουμε να φτάσουμε στα επίπεδα του Μαρόκου και της Νότιας Αφρικής».

Η Κένυα θα γίνει η τρίτη μετά από τις δύο παραπάνω χώρες που θα διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φορτηγών Volvo. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Αφρικής αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 5,3% φέτος, διπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο του 2,6% για την Υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ουγκάντα και η Τανζανία αναμένεται να έχουν ανάπτυξη 5% και 6,8% αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε πολύ στην ανάπτυξη της κενυατικής οικονομίας, καθώς και σε εκείνη των γειτονικών χωρών, της Τανζανίας και της Ουγκάντας», επισήμανε ο Νίλσον. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις της κυβέρνησης στον τομέα των υποδομών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευτούν οι πελάτες τα προϊόντα μας». Στην Κένυα η εταιρεία θα επικεντρωθεί, πέρα από τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, στις βιομηχανίες των κατασκευών και της εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Τα φορτηγά της Volvo κατασκευάζονται σε 15 χώρες ανά τον κόσμο και πέρυσι η εταιρεία πούλησε 103.000 κομμάτια. Η Volvo ολοκλήρωσε τον περασμένο χρόνο ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης προκειμένου να μειώσει της ετήσιες δαπάνες της κατά 1,1 δισ. δολάρια σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.