Οι Βρετανοί αισθάνονται στις τσέπες τους το Brexit

0
Το Brexit έχει αρχίσει να πλήττει τα οικονομικά των Βρετανών, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαβίωσης τη στιγμή που οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014. 

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,7% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013...
, αποτελεί δοκιμασία για τα βρετανικά νοικοκυριά με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα μετρητά τους να μειωθούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IHS Markit. Ηδη υπάρχουν σημάδια πως ορισμένα νοικοκυριά καταφεύγουν σε νέο δανεισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας της πρώτης μείωσης των πραγματικών μισθών, τον Μάιο, από το 2014. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 2,1%, ωστόσο αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο, τότε οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%. Πρόκειται για την πρώτη πτώση των πραγματικών μισθών στη Βρετανία από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα η ονομαστική αύξηση 2,1% του πρώτου τριμήνου είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2016, παρά το γεγονός πως η ανεργία στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ από πού θα προέλθει η ανάκαμψη των μισθών στη Βρετανία», σχολίασε ο Μάρτιν Μπεκ, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Oxford Consultancy. Τα πραγματικά εισοδήματα στη Βρετανία είναι σήμερα χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)