Διεθνές ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ

0
Η αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες το 2012 και προχώρησε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς μέχρι σήμερα δείχνει να παίρνει πλέον διεθνή διάσταση. Η είσοδος του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, όπως και της γαλλικής Τοtal στην ελληνική ΑΟΖ, είναι ενδεικτική των εκτιμήσεων για υψηλά αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και οι ερευνητικές επενδύσεις που θα ακολουθήσουν θα αποκαλύψουν και τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας....
Οι ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν υποχρεώσει τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου να σταθμεύσουν στην περιοχή. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά πως στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου ίσως υπάρχουν μέχρι και 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα μεγαλύτερη από τα συνολικά διαπιστωμένα αποθέματα των ΗΠΑ. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Ευρώπη, η οποία βλέπει την περιοχή ως μια νέα πηγή προμήθειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της και τον περιορισμό της εξάρτησής της από τη Ρωσία. Στην περιοχή θέση έχουν πάρει οι μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total, η βρετανική BP, η ιταλική ENI, η ολλανδική Shell και η καταριανή QP, επενδύοντας εκατοντάδες δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα που μέχρι τώρα συμμετείχε στα δρώμενα διεκδικώντας ρόλο διακομιστή μέσω του σχεδίου East med, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, αφού η θαλάσσια περιοχή της από την Πελοπόννησο μέχρι και την Κρήτη αποτελεί για τις πολυεθνικές προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που αποκάλυψε το γιγάντιο κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο. Εκτίμηση των γεωλόγων είναι ότι αντίστοιχα «ασβεστολιθικά πετρώματα» υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΕΔΕΥ Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Ιω. Μπασιάς, μιλώντας σε ημερίδα τον περασμένο Μάρτιο έκανε λόγο για ενδείξεις ύπαρξης πολλών «μικρών Ζορ» στην περιοχή του Ιονίου.

Την ελληνική αγορά παρακολουθούν και άλλες πολυεθνικές, ενώ είναι γνωστό ότι εκτός από την ExxonMobil και την Total, είσοδο στα ελληνικά κοιτάσματα εξετάζει και η ισπανική Repsol, η οποία έχει υπογράψει μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την Energean Oil για την εξαγορά μεριδίου από τις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι κυρίως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που έχουν καταστήσει οικονομικές τις επενδύσεις σε μεγάλα βάθη, που μερικά χρόνια πριν ήταν απαγορευτικές. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες προκάλεσαν την «επανάσταση» του shale gas στις ΗΠΑ και τη μετατροπή τους σε εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου από καθαρό εισαγωγέα. Η επόμενη «επανάσταση» στην ενέργεια σύμφωνα με τους γεωλόγους θα έρθει από τους «υδρίτες» ή αλλιώς το «παγωμένο» φυσικό αέριο. Η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με βάση της γεωλογικές έρευνες κρύβει σημαντικά αποθέματα υδριτών. Τα υψηλότερα μάλιστα αποθέματα στην περιοχή, βάσει συστηματικών χαρτογραφήσεων διεθνών ινστιτούτων, βρίσκονται στην ΑΟΖ της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)