Καλή η πρόταση Σόιμπλε πλέον για την κυβέρνηση.....Κωλοτούμπες από τις λίγες!!

0
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τόνισε ότι «στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία συμφωνία η οποία θα καλύπτει το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε μία κατάσταση κρίσης, καμία περίπτωση να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πολιτικές λύσεις άλλου τύπου (σ.σ. πρόωρες εκλογές)»....

«Ο στόχος στον οποίο δουλεύουμε όλοι είναι να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε διότι από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές χρήματος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Αυτός είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης; Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη για να οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία του ελληνικού προγράμματος; Σας λέω, λοιπόν ότι κανένας δεν δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση».
Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους και την πρόταση Σόιμπλε, ο κ. Τζανακόπουλος την χαρακτήρισε ως «μία καλή βάση εκκίνησης» για να βρεθεί λύση. Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την θεωρεί ως «πρόταση Σόιμπλε», όπως έχει αποδοθεί ευρέως, αλλά ως μία πρόταση πολλών πλευρών. «Είναι μία βάση διαλόγου» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί προβλήθηκαν, από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας, μόνο κάποιες πλευρές της πρότασης, που θεωρούνται αρνητικές και όχι και όσα περιλαμβάνονταν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους!

Το βασικό σημείο διαφωνίας της ελληνικής πλευράς, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν αποσαφήνιζε και δεν έδινε λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, εάν το Ταμείο δεν την δεχόταν. «To ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει και αυτό δημιουργεί πρόβλημα», είπε.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» τη στάση του, σχετικά με τα όσα είπε χθες για το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι δήθεν "υποχωρεί" ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παίρνει το θέμα στην πλάτη του ο κ. Μητσοτάκης.

"Παρακολούθησα μια προσπάθεια και από την αντιπολίτευση και από αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δήθεν ο πρωθυπουργός «υποχωρεί» και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε επίσης μια κατασκευή της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου ο κ. Τσίπρας φαινόταν υποχωρητικός ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως εκείνος ο οποίος παίρνει στην πλάτη του τη μεγάλη μάχη για το χρέος. Αυτά νομίζω ότι δεν μπορεί να τα πιστέψει κανείς", είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

"Είναι υποκριτική η στάση του κ. Μητσοτάκη, διότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία είχε αποδεχτεί πλεονάσματα περίπου 4,2% περίπου μέχρι το 2030, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση η οποία θεωρούσε το χρέος βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Εμείς καλέσαμε τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολλές φορές, και στο Κοινοβούλιο, να πάρει θέση για το χρέος. Αντιθέτως, αυτό το οποίο έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν διαρκώς να υποστηρίζει τους δανειστές λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν τόσα κι άλλα τόσα μέτρα και στη συνέχεια, όταν υπήρξε μια τεχνική συμφωνία, μας κατήγγειλε για τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε".

Σε ερώτηση αν προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να χαραχθεί μια εθνική γραμμή για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, καθώς, όπως είπε, "η διεθνής συζήτηση για το χρέος έχει προ πολλού ξεπεράσει, στο επίπεδο και στο βάθος της, τη συζήτηση που γίνεται στην εγχώρια πολιτική και στα μίντια" και σημείωσε: "Η συζήτηση στην οποία συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές περιβάλλον είναι πιο μπροστά από όλα όσα συζητούνται και από όλα όσα, υποτίθεται, ότι υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης".

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)