Γιορταστικές Πομπές



Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Η πολυοργανική γάγγραινα επεκτείνεται ραγδαία.
Τα τελευταία χρόνια και - βοηθούσης της κρίσης - προχωρεί σε αποσύνθεση και πολυεπίπεδη κοινωνική σήψη.
Ονειροβατούν -ή, έμμεσα, παραδέχονται την αφέλειά τους -όσοι ελπίζουν ότι κάποιοι "χώροι" θα γλυτώσουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον  "χώρο" του ποδοσφαίρου και των λοιπών αθλημάτων γενικότερα.
Όζει λόγω προχωρημένης σήψης.
Μόνο που οι αναδυόμενες οσμές δεν ενοχλούν όλους το ίδιο, επειδή (επιλεκτικά) τους ενοχλούν οι μυρωδιές των .... άλλων και μόνον. Τις δικές τους εκλαμβάνουν - ίσως και να τις απολαμβάνουν - ως ...άρωμά τους !...
Το διέλυσαν το ποδόσφαιρο (και όχι μόνον βέβαια) όλοι μαζί:
Πολιτεία, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Παράγοντες, Οπαδοί, ΜΜΕ, και φυσικά τα οικονομικά /ιδιοτελή συμφέροντα.
Ασφαλώς και ποικίλουν τα ποσοστά συνευθύνης. Αλλά το.......
αποτέλεσμα δεν παύει να είναι αηδιαστικό.
"Παράγκες", "Διαπλοκές", "Συμμαχίες", "Συμμορίες", "Υπόκοσμος", "Μαφιόζοι", "Δίκες", "Καταγγελίες", "φρικαλέα δημοσιεύματα", "αλητείες", "Λαθρέμποροι", "Κατάδικοι", "Υπόδικοι" ή "Φυγόδικοι" κ. α ευγενή ανάλογα έχουν ακουστεί, γραφεί, μηρυκαστεί από "επίσημα χείλη" Παραγόντων, Πολιτικών, ΜΜΕ και φυσικά οπαδών και χούλιγκαν.
Γνωστές οι συνέπειες από την συμφεροντολογική αλληλοεξόντωση των .... εχόντων εννόμως παράνομα συμφέροντα: κροτίδες, φωτοβολίδες, μολότωφ, καδρονο και πετρο - πόλεμος, δακρυγόνα, ΜΑΤ, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί- κάποιοι και θανατηφόροι, αποχή μετριοπαθών ανθρώπων από τα γήπεδα - πεδία μάχης (!).
Αποτρόπαιη η εικόνα του πρόσφατου τελικού Κυπέλου.  Παρά ταύτα η ΕΠΟ μίλησε για ... "γιορτή του Ποδοσφαίρου" και ότι "νίκησε το ποδόσφαιρο" (;). Επόμενο ήταν να νικήσει αφού διέθετε τόσους αποφασισμένους οπαδούς - μουζαχεντίν ορκισμένους να εξοντώσουν τους ... εχθρούς του (ποδοσφαίρου) !!!....



Προσωπικά - αν και φίλαθλος- έχω χρόνια να παρακολουθήσω από κοντά αγώνα.  Προτιμώ να μην υποστώ αναίτια τραυματικές εμπειρίες. Έχω ασχοληθεί με το -χρονίζον άλλωστε - πρόβλημα και στο παρελθόν . Δεν νομίζω (εκ του αποτελέσματος) ότι πρόσφερα κάτι. Τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα επιδεινώθηκε η κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και τα μπουλούκια -μπουμπούκια των οπαδών (και όχι φιλάθλων) επιμένουν στον μονόδρομο - πανάκεια λύσης του προβλήματος. Κατ' αυτούς μία και μοναδική οδός υπάρχει: η αλληλοκατηγορία, η αντιμετάθεση ευθυνών, η μανία εκδίκησης και αντεκδίκησης, η αδιαπραγμάτευτη εμμονική θέση πως όλοι θα πρέπει να κερδίζουν στον ίδιο αγώνα (;).
Σκέπτομαι πως είναι τουλάχιστον φαιδρό να γίνεται όλο αυτό το θλιβερό - και επικίνδυνο - νταβαντούρι προκειμένου να ... απολαύσουμε ένα αξιόλογο θέαμα.
Αν ήταν έτσι ... χαλάλι και τα έκτροπα.
Εδώ όμως πρόκειται για ... χαράμι των ταλαιπωριών, τραυματισμών προκειμένου για (συνηθέστατα)  τρίτης  διαλογής  θέαμα!
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τους εμπλεκόμενους Πολιτικούς, κρατικούς ποδοσφαιρικούς κ. α παράγοντες: Αυτό που ευφημιστικά  και παραπλανητικά αποκαλούν "Γιορτή του Ποδοσφαίρου" δεν θα έπρεπε να το δείχνουν δωρεάν τα (από εμάς συντηρούμενα) κρατικά κανάλια, αντί των συνδρομητικών;
·        Πόσοι ακριβώς συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν;
·        Πόσοι πήγαν στο Νοσοκομείο;



ΥΓ Θα επανέλθω προσεχώς με συγκεκριμένες προτάσεις για τους αρμόδιους εκείνους οι οποίοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να αλλάξει κάτι, αλλά δεν γνωρίζουν , πως.
       Προσωπικά πάλι, δεν γνωρίζω τι θα αλλάξει και πόσο , αν εκείνοι δεν επιθυμούν ή δεν τολμούν αλλαγές !