ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημήτρης Κακογιάννης

Με το όρο «οικονομική ανάπτυξη» πέραν των γνώσεων απ τα σχολεία – πανεπιστήμια που μπορούν να την προσδιορίσουν με όρους και νούμερα, με καμπύλες ανοδικές και καθοδικές, με μοντέλα και τύπους, υπάρχει και η εμπειρική απεικόνιση που μπορεί να την καταλάβει και ο πιο ανίδεος ατάλαντος μαθηματικός, και αυτή είναι η γλώσσα της αγοράς.
Οικονομική λοιπόν ανάπτυξη πρακτικά σημαίνει και δημιουργείται από την  αύξηση των επιχειρήσεων (βιομηχανικών, βιοτεχνικών, εμπορικών κ.λ.π.), που έχουν επακόλουθο την αύξηση των θέσεων εργασίας, την αντίστοιχη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εσόδων του κράτους από την φορολογία κερδών επιχειρήσεων και φόρων μισθωτών υπηρεσιών, την αύξηση εσόδων ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων, την αύξηση εξαγωγών και εισαγωγή εσόδων από το.......
εξωτερικό, την εν συνεχεία αύξηση μισθών από την καλή πορεία της οικονομικής ανάπτυξης κ.ο.κ.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, ενώ έχουν στοχοθετήσει  την ανάπτυξη σαν πρόθεση τους και σαν θεραπεία για πάσα νόσο πάσα μαλ… απ τις τόσες που έχουν διαπράξει και φορτώσει χώρα και πολίτες, δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν έστω και τις ελάχιστες προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Μας βομβαρδίζουν με νέους χαρακτηρισμούς της «ανάπτυξης», όπως «πράσινη ανάπτυξη», «δίκαιη ανάπτυξη», «βιώσιμη ανάπτυξη», χωρίς πουθενά στον ορίζοντα να φαίνεται έστω μια σκιά, ένα σύννεφο ανάπτυξης.
Φυσικά από κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ακούσαμε πως προσδιορίζονται  και πως εννοούνται οι διάφορες αυτές μορφές της ανάπτυξης, που μόνο για λόγους εντυπωσιασμού αναφέρονται.
Η μόνη «ανάπτυξη» που καταφέρνουν και επιτυγχάνουν είναι η ανάπτυξη της οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών με την εφεύρεση κάθε είδους φόρων και φόρων επί των φόρων κοκορευόμενοι για πλεονάσματα που επιτυγχάνονται πλασματικά αφού το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών των υποχρεώσεων του και ας είναι υποχρεωμένο με νόμους της Ε.Ε. και εσωτερικούς να τις εξοφλεί εντός 60 ημερών και από την 61η μέρα και μετά να καταβάλει τόκους υπερημερίας.
Φυσικά τόκοι υπερημερίας καταλογίζονται μόνο στους πολίτες αν αργήσουν τις πληρωμές τους προς το κράτος έστω και μία ημέρα, ενώ το κράτος-νταβατζής δεν καταδέχεται να υπακούσει στους νόμους του.
Γεγονός πάντως είναι ότι ανάπτυξη όσο υπάρχει το καθεστώς της  υπερφορολόγησης  και της γραφειοκρατίας δεν πρόκειται να δούμε στον αιώνα τον άπαντα όσο και να μας πιπιλάνε το μυαλό κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι και όσους προσκεκλημένους τάχα ενδιαφερόμενους να μας παρουσιάσουν στα κανάλια τους.
Το βασικότερο δε, όσο ζητιανεύουμε δανεικά για να εξοφλούμε προηγούμενα δανεικά, θα δεχόμαστε στην πλάτη το χάϊδεμα της γάτας με τις εννέα ουρές, το δερμάτινο μαστίγιο του βρετανικού στρατού του 16ου αιώνα, με εννιά δερμάτινες ουρές στην αρχή με κόμπους και μετά με ατσάλινες μύτες για να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά.
Το χάϊδεμα των τοκογλύφων.