Τσίπρας: «Αν δεν μας δώσουν το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα»

«Θα ψηφίσουμε τα επιπλέον μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται μια συμφωνία; Ή δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει;» 

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1...
και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε την υποχώρησή του από την θέση «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» λέγοντας: «Τα μέτρα που μας ζητούν είναι το εισιτήριο για την έξοδό μας από τα μνημόνια».

Τόνισε δε πως η αξιολόγηση καθυστερεί επειδή το ΔΝΤ είχε λάθος προβλέψεις για το πλεόνασμα και ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα.

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα»

Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε σημειώνοντας:

«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).

Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;'.

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ακόμη.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Στ. Θεοδωράκη ότι καθυστερήσεις κάνει κανείς όταν πρόκειται να βάλει γκολ, ο Αλέξης Τσίπας απάντησε: «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».

Σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Κράτησα αυτή την δήλωση και τη σθεναρή στάση όταν δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν με πίεζαν. Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, όντως, κάποια κερδίσαμε όμως. τα αντίμετρα π.χ. Επίσης καταφέραμε μέσα από πολιτικοποίηση της διαδικασίες και συμμαχίες στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είπα πράγματι ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα πέραν της συμφωνίας. Τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, αφορά και το χρέος».

Οπως πρόσθεσε «μας ζητούσαν επιπλέον 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φτάσαμε σε εξ επίτηδες – λέω εγώ - δυσμενείς προβλέψεις και σε κόντρα μεταξύ των δύο. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Για να πούμε δεν δεχόμαστε τίποτε από τα δύο και θα έβγαινε το Ταμείο και ο κ. Σόιμπλε και θα έλεγαν ότι «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ, % το 2019 και 1% το 2020 ακριβώς όσα μέτρα μας επιβάλλουν. Είναι κοινωνικά μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν (φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ΕΦΚΑ κλπ και επιδοματικά, όπως ενοικίου, πρώτο και δεύτερου παιδιού, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ)».

Τόνισε δε πως και οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ συζητούν μέτρα «εφόσον είναι εντός του στόχου, αυτονόητο είναι αυτό». Επανέλαβε ότι «πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια, δεν αντέχει άλλο η χώρα 8ο, 9ο έτος επιτροπείας» και σημείωσε ότι ταμέτρα έχουν ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.

Πηγή: iefimerida.gr