Θυμάστε όλες τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων;

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1896 στην Αθήνα, αλλά η πρώτη φορά που η διοργάνωση είχε τη δική της μασκότ συνέβη το 1972 στο Μόναχο και επρόκειτο για τον Waldi. Ήταν οι 20οι Αγώνες και τους δεύτεροι επί γερμανικού εδάφους (οι πρώτοι έλαβαν μέρος το 1936 στο Βερολίνο).... 


Πολλοί θυμούνται τον Φοίβο και την Αθηνά του 2004 που απέσπασε και θετικά και αρνητικά σχόλια. Τους Ολυμπιακούς του Ρίο συνοδεύει το ζωάκι Vinicius. 


1972: Waldi (Μόναχο-Γερμανία)


inner
inner

Η πρώτη επίσημη μασκότ ήταν ο Waldi και ήταν εμπνευσμένο από ένα πολύ δημοφιλές ζώο στη Βαυαρία. Το dachshund, το οποίο φημίζεται για την αντοχή του, την επιμονή του και την ευελιξία του. Έχει γαλάζιο κεφάλι και ουρά και στο σώμα του υπάρχουν οι ρίγες των χρωμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων. 

1976: Amik (Μόντρεαλ-Καναδάς)


inner
inner

Ο κάστορας, Amiκ, είναι εμπνευσμένος από τη γλώσσα Algonquian, που χρησιμοποιείται πολύ από τους Ινδιάνους του Καναδά. 

1980: Misha (Μόσχα-ΕΣΣΔ)

inner
inner

Η Μίσα δημιουργήθηκε από τον φημισμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων, Victor Chizikov και επρόκειτο για ένα φιλικό αρκουδάκι που θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώ πρόκειται για ζώο που έχει δύναμη και μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες. 

1984: Sam the eagle (Λος Άντζελες-ΗΠΑ)


inner
inner

Ο Σαμ είναι αετός σε μορφή καρτούν, αρκετά φιλικός και χαρούμενος ώστε να μην τρομάζουν τα παιδιά και είχε αποστολή να μεταφέρει την αισιοδοξία του Ολυμπιακού πνεύματος. Δημιουργήθηκε από τον Ρόμπερτ Μουρ σε συνεργασία με την Walt Disney. 

1988: Χοντόρι (Σεούλ-Νότια Κορέα)


inner
inner

Ο Τίγρης, όπως ο Χοντόρι, εμφανίζεται συχνά στην κορεάτικη λαϊκή τέχνη. Ταιριάζει την ανδρεία, αλλά και την αρχοντιά. Στο κεφάλι του έχει το παραδοσιακό καπέλο της χώρας, sangmo. 

1992: Cobi (Βαρκελώνη-Ισπανία)


inner
inner

Ο Κόμπι είναι ένα… τσοπανόσκυλο και του δόθηκε αυτό το όνομα ώστε να είναι εφικτό να προφέρεται από πολίτες διάφορων χωρών και το έφτιαξε ο καλλιτέχνης από τη Βαλένθια, Χαβιέ Μαρισκάλ. 

1996: Izzy (Ατλάντα-ΗΠΑ)


inner
inner

Ο Izzy είναι η πρώτη μασκότ που σχεδιάστηκε μέσω υπολογιστή, αλλά συγκέντρωσε αρκετά αρνητικά σχόλια. Το όνομα προέκυψε από την έκφραση «what is it» (τι είναι αυτό). 

2000: Syd, Ollie και Millie (Σύδνεϋ-Αυστραλία)


inner
inner

Οι Ollie, Syd και Millie είναι τρία ζώα της Αυστραλίας και επιλέχθησαν ώστε να συμβολίζουν γη, αέρα και νερό. Ο Ollie (από το Olympics), είναι η κουκαμπούρα που ζούσε στο ψηλότερο δέντρο του Ολυμπιακού πάρκου και αντιπροσώπευε το Ολυμπιακό πνεύμα γενναιοδωρίας. Η Syd (από το Sydney) ένας πλατύπους, που αντιπροσωπεύει το περιβάλλον και συγκεντρώνει ευρωστία και την ενέργεια της Αυστραλίας και των ανθρώπων της. Η Millie (από το millennium), είναι μια έχιδνα, η γκουρού της τεχνολογίας και των πληροφοριών. 

2004: Athena and Phoivos (Αθήνα-Ελλάδα)


inner
inner

Επειδή δεν είναι εύκολο να θυμηθείς τόσες μασκότ, μάλλον αυτές που έχουμε χαραγμένες στη μνήμη μας είναι αυτές των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ο Φοίβος και η Αθηνά που αποκόμισαν και θετικά και αρνητικά σχόλια. Πρόκειται για δύο αδέρφια που εμφανισιακά ξεχώρισαν λόγω των χονδρών ποδιών τους, ενώ είχαν και μακρύ λαιμό. Ήταν βασισμένες σε κούκλες ηλικίας χιλιάδων ετών, που βρέθηκαν σε ανασκαφές, σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Τα ονόματά τους προέκυψαν από το θεό του φωτός και της μουσικής, αλά και τη θεά της σοφίας που ήταν και προστάτιδα της πόλης. 

2008: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, Nini (Πεκίνο-Κίνα)


inner
inner

Στο Πεκίνο ήταν πέντε οι μασκότ. The Five Friendlies. Οι Beibei (ψάρι), Jingjing (πάντα), Huanhuan (Ολυμπιακή Φλόγα), Yingying (Θιβετιανή αντιλόπη) και Nini (χελιδόνι). Οι πρώτες συλλαβές του κάθε ονόματος σχηματίζουν τη φράση: «Beijing huanying ni». Δηλαδή: «Καλώς ήρθατε στο Πεκίνο». Τα χρώματα είναι αυτά των Ολυμπιακών δακτυλίων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες μασκότ. 

2012: Wenlock και Mandeville (Λονδίνο-Αγγλία)


inner
inner

Ο Wenlock και η Mandeville του Λονδίνου είναι φτιαγμένοι από ατσάλι και φοράνε βραχιόλια με τα χρώματα τω Ολυμπιακών Κύκλων. Το ανδρικό όνομα προέκυψε από την πόλη Much Wenlock, όπου διεξήχθησαν αγώνες τον 19ο αιώνα με στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το γυναικείο είναι από το νοσοκομείο Stoke Mandeville που διοργάνωνε αγώνες που αποτέλεσαν έμπνευση για τους Παραολυμπιακούς. Το κεφάλι της έχει το σχήμα του σήματος των Παραολυμπιακών. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η μασκότ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών. 

2016: Vinicius: Ρίο-Βραζιλία


inner

inner

Ο Vinicius έχει πολλά χρώματα, καθώς απεικονίζει διάφορα ζώα της Βραζιλίας, αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδας της, ενώ είναι εμπνευσμένος από animation χαρακτήρες. Πήρε αυτό το όνομα στη μνήμη του μουσικού Βινίσιους ντε Μοράες που πέθανε το 1980. Δημιουργήθηκε από τον Μπίρδο Προντουσόες. Παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2014.