Αδιανόητο! Πουλάνε βίντεο με βιασμούς γυναικών για δύο δολάρια

Βίντεο που αποτυπώνουν ωμές σκηνές ομαδικών βιασμών κι έχουν μαγνητοσκοπηθεί με κινητά τηλέφωνα πωλούνται σε καταστήματα στο ομόσπονδο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Ινδίας.
Τα βίντεο, διάρκειας από 30 δευτερόλεπτα έως πέντε λεπτά, πωλούνται κατά «εκατοντάδες, ίσως κατά χιλιάδες σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India. Το κόστος του καθενός κυμαίνεται από 50 έως 150 ρουπίες (0,75 έως 2 δολάρια)....


«Έχουμε γνώση του φαινομένου. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, καθώς πωλούνται στην μαύρη αγορά», δήλωσε ο Ατζάι Σάρμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αστυνομίας της πόλης Άγκρα, στο Thomson Reuters Foundation.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά περιστατικά ομαδικών βιασμών έχουν καταγγελθεί στην Ούταρ Πραντές, ένα από τα ινδικά κρατίδια που χαρακτηρίζονται λιγότερο ασφαλή για τις γυναίκες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια γυναίκα και η 14χρονη κόρη της σύρθηκαν έξω από το όχημα τους υπό την απειλή όπλου σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο κι έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού σε παρακείμενους αγρούς. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αρχικά η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις για βοήθεια.

Η καθημερινή εφημερίδα Indian Express ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα μια άλλη γυναίκα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο κρατίδιο και τόνισε πως το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε με κινητό τηλέφωνο.

Ολοένα και πιο συχνά οι δράστες βιντεοσκοπούν τις επιθέσεις με τα κινητά τους τηλέφωνα για να τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο εκβιασμού και να αποτρέπουν τα θύματα τους από το να καταγγέλλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India.

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά βιασμών σε ένα από τα πιο επικίνδυνα κρατίδια της χώρας έχει προκαλέσει οργή και ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης Ακίλες Γιάνταβ έχει δεχτεί έντονα πυρά για την άνοδο των εγκλημάτων βίας ενάντια στις γυναίκες, ενώ η ετικέτα #LawlessUP έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στο Twitter αυτή την εβδομάδα.

Το 2014, κατεγράφησαν 337.922 περιστατικά βίαιων επιθέσεων με θύματα γυναίκες, ανάμεσα τους βιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και απαγωγές, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα θύματα βιασμών στην Ινδία στιγματίζονται και βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα απαρχαιωμένο, σκληρό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, καταγγέλλουν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της συχνά μακροσκελούς εκδίκασης των υποθέσεων, τα θύματα και οι αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων συχνά υφίστανται εκφοβισμό από κατηγορούμενους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποφυλακίζονται με εγγύηση από το δικαστήριο.

Ένα κύμα δημόσιων διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012 οδήγησε την κυβέρνηση να δώσει εντολή να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, ακόμη και η θανατική ποινή, σε δράστες βιασμών κατ’ εξακολούθηση, αλλά και να περάσει έναν νόμο με τον οποίο ποινικοποιήθηκε η παρενοχλητική παρακολούθηση.