Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Διώχνει» έμμεσα φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν από την Αυστρία

«Οποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας» δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για μια δήλωση που εκλήφθηκε ως έμμεση σύσταση προς τους φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν να εγκαταλείψουν την Αυστρία...


Από την Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Υπουργών του Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας τις θέσεις του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, ο οποίος υπεραμύνθηκε νωρίτερα των απρογραμμάτιστων διαδηλώσεων στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν, επανέλαβε ότι αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής πολίτες να είναι «πιστοί στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη».

Οπως διευκρίνισε το απόγευμα ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ο Τούρκος πρέσβης θα γίνει δεκτός από τους επικεφαλής των διευθύνσεων Διεθνούς Δικαίου και Ευρώπης του υπουργείου, καθώς ο υπουργός συνήθως δεν κάνει ο ίδιος τέτοιες συναντήσεις.

Σε σχέση με τη συζήτηση που άνοιξε ως προς τη διπλή τουρκο-αυστριακή υπηκοότητα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αυστριακή νομοθεσία είναι τελείως σαφής και προβλέπει πως όποιος λαμβάνει την τουρκική υπηκοότητα, χάνει την αυστριακή.

Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων που διαθέτει το υπουργείο του σύμφωνα με τα οποία «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Αγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια ως προς το σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».

Στο μεταξύ, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, στην ιστοσελίδα του συστήνει αυξημένη προσοχή για όλα τα ταξίδια προς την Τουρκία, όπως και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνοντας πως η κατάσταση της ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη, ενώ ειδικότερα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραμονή σε πολυσύχναστες πλατείες, σε δημόσια μέσα μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα, σε χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων, σε θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, σε άλλες δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις του αυταρχισμού στην Τουρκία» και για «απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διπλωματικών «μέσων πίεσης» απέναντι στην Αγκυρα.

Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαική Ενωση.
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας σε προχθεσινή συνέντευξή του, είχε επισημάνει πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος -- «και που δεν είναι μόνον συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης» - βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν θα μπορούσε να εξηγήσει το πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.

Ηδη το Σάββατο ο Σεμπάστιαν Κουρτς, απευθυνόμενος προφανώς απ' ευθείας στον Τούρκο πρόεδρο και τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, είχε προειδοποιήσει πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και εκτός του πλαισίου του κράτους δικαίου», ενώ ταυτόχρονα είχε καταδικάσει τους πραξικοπηματίες τονίζοντας πως η στάση τους και προπάντων ο φόνος ανθρώπων, «δεν δικαιολογείται με τίποτε».