Το Ιράν θέλει να αγοράσει τα ΕΛΠΕ;

Μια περίεργη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες όσον αφορά τα ΕΛΠΕ και αν είναι προς πώληση. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, που επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια, η Τεχεράνη φέρεται να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ....

Σύμφωνα με το capital.gr ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει στο πρακτορείο ότι το χρέος της Ελλάδας (ελληνικών διυλιστηρίων) προς το Ιράν σύντομα θα διευθετηθεί και ότι υπεγράφη σχετικό μνημόνιο κατανόησης για το πλαίσιο της συμφωνίας.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανές συζητήσεις για την εξαγορά ελληνικών διυλιστηρίων ο Ζαμαμίνια τονίζει ότι "ο ιδιωτικός τομέας του Ιράν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς (των ελληνικών διυλιστηρίων) και ότι το Ιρανικό υπουργείο πετρελαίου θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του Ιράν στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ". Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε οφειλή ύψους 755 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα πάντα με το capital.gr πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων είναι κατηγορηματικές δηλώνοντας ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου δεν έγινε καμία συζήτηση τέτοιου είδους και ότι το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων αφορούσε καθαρά στο επιχειρηματικό σκέλος της εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών αλλά και στο πλαίσιο συμφωνίας για τη διευθέτηση της οφειλής.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για να υπάρξει πώληση ποσοστού της συμμετοχής στα ΕΛΠΕ, όπως έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.

πηγη: capital.gr