Νέο χαστούκι Ομπάμα στον Ερντογάν – Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τους Κούρδους

0
Δεν ξέρει από που του έρχονται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία καταστρέφει τα όνειρά του για να μετατρέψει -με τη συνεργασία της Αλ Κάιντα– τη βορειοδυτική Συρία σε προτεκτοράτο του, τώρα έρχεται και ο Ομπάμα να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας για τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αφηνιάσει. Ενώ κατηγορεί από το πρωί έως το βράδυ τους Κούρδους της Συρίας, τον σοσιαλιστικό αντάρτικο στρατό του YPG/YPJ..., ως βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», φαίνεται να μην πείθει τις ΗΠΑ ότι και οι Κούρδοι της Συρίας (δηλαδή το YPG/YPJ) είναι τρομοκράτες.

Η είδηση που δημοσιεύει η Washington Post, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να εξοπλίσουν τον YPG/YPJ στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, είναι ένα ισχυρό και ηχηρό χαστούκι στον παρανοϊκό ισλαμιστή σουλτάνο της Άγκυρας και οριστική ταφόπλακα στα σχέδιά του να εξολοθρεύσει εντελώς τους Κούρδους της Συρίας ώστε να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι εάν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, σε συνδυασμό με το ήδη σχεδόν ανεξάρτητο ιρακινό Κουρδιστάν, θα σημάνει μοιραία τη διχοτόμηση της Τουρκίας, αφού και οι Κούρδοι της Τουρκίας θα θελήσουν στη συνέχεια να ενωθούν, όλοι μαζί, σε ένα ενιαίο Κουρδιστάν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε τις προτάσεις του στρατηγού Τζόσεφ Φ. Ντάντφορντ Τζούνιορ για ισχυροποίηση του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες περιλαμβάνουν απευθείας εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ. Τα όπλα θα μεταφερθούν μέσω του ιρακινού Κουρδιστάν.

Επίσης, εκτός από τους Κούρδους θα εξοπλιστούν και οι Άραβες αντάρτες σύμμαχοι των Κούρδων που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία.

Μόλις οι Κούρδοι παραλάβουν τον αμερικανικό οπλισμό τους, ήδη εκπαιδεύονται από Αμερικανούς κομάντο, θα εκστρατεύσουν ενάντια στη Ράκα της κεντρικής Συρίας, την πόλη που έχει ανακηρύξει το Ισλαμικό Κράτος σε ντε φάκτο πρωτεύουσά του.

Τον Σεπτέμβριο ο σοσιαλιστής ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων.

Λέγεται ότι συζητήθηκε η συνεργασία των δυνάμεων του YPG με τους Πεσμεργκά του Ιράκ ώστε από κοινού να εκστρατεύσουν ενάντια στη Ράκα.

Οι ΗΠΑ έχασαν πολύτιμο χρόνο με το να εκπαιδεύουν «μετριοπαθείς» Άραβες σουνίτες, υποτίθεται «μετριοπαθείς αντάρτες», για να τους στείλουν να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια τους προέκυψαν τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι τους παγίδευσε ο Ερντογάν με το πρόγραμμα φιάσκο εκπαίδευσης «Σύρων ανταρτών» -αφού έχει συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα- και ότι τους εξέθεσε.

Αποφάσισαν λοιπόν, κατά τα φαινόμενα, να πάψουν να δέχονται τις εισηγήσεις του παρανοϊκού που ονειρεύεται να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και να εξοπλίσουν τους μόνους καθαρούς συμμάχους που είχαν από την αρχή αυτού του πολέμου, τους Κούρδους της Συρίας.

Το χάνει το βρώμικο παιχνιδάκι του στη Συρία ο Ερντογάν για αυτό και την Κυριακή, σε έξαλλη κατάσταση, απείλησε Ρωσία, Ιράν και Κίνα ότι θα απολογηθούν για τις πράξεις τους στη Συρία. Το μόνο που απομένει είναι να τον δούμε να απειλεί και τις ΗΠΑ. Τον έχουμε ικανό με τόση τρέλα που τον έχει κυριεύσει.

tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)