Για να ανοίξουν τα στόματα…

Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Είναι γνωστό ότι κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές.  Και μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει μόνο την μία πλευρά…  Και αυτή με τεράστια δυσκολία!  Άσε που κάποιοι από εμάς φωνάζουμε για αυτό χρόνια και χρόνια. Ήμασταν νιοι και γεράσαμε… Που αναφερόμαστε; Μα φυσικά στις υποθέσεις διαφθοράς.  Στα λαδώματα. Στους πολιτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους που τα παίρνουν… Και βέβαια και στους κακούς επιχειρηματίες… Σε αυτούς που λάδωναν… Αλλά είναι αυτή ολόκληρη η ιστορία ή υπάρχει και η άλλη πλευρά άραγε;

Η απολογία του προσφάτως συλληφθέντος και προφυλακισθέντος εμπόρου όπλων κ. Δαφέρμου αρχίζει να ρίχνει φως ίσως για πρώτη φορά και στην άλλη πλευρά… Γιατί ο εν λόγω επιχειρηματίας είπε κάτι απλό.  «Εκβιάστηκα από τον Κάντα», δήλωσε απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου!  Δήλωσε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να δώσει προμήθειες γιατί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής......
Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έλεγε ότι, αν δεν του καταβάλει τα χρήματα, εκείνος θα καθυστερήσει στην προώθηση της σύμβασης για τα οπλικά συστήματα «Kornet». Με τον τρόπο αυτό θα έπληττε την επιχειρηματική του αξιοπιστία και την εταιρεία του που «εισήγαγε στη χώρα τα καλύτερα οπλικά συστήματα».

Εδώ πρέπει να δεχθούμε, γενικά, το εξής:  Όταν κάποιος επιχειρηματίας αντιπροσωπεύει την αφρόκρεμα ενός προϊόντος, κάτι κορυφαίο στην κατηγορία του, για ποιο λόγο να πληρώσει «μίζα»; Αν ένας επιχειρηματίας πουλά στον τομέα του ας πούμε κάτι ανάλογο με την Ferrari στα αυτοκίνητα και ο άλλος πουλά LADA για ποιο λόγο να χρειαστεί να λαδώσει; Εκτός αν αναγκαστεί γιατί αλλιώς δεν θα πουλήσει ούτε πασατέμπο όχι ένα τέτοιο αυτοκίνητο…

Και τώρα μπαίνουμε στην ουσία του πράγματος.  Ο κύριος Κάντας, ο κάθε κύριος Κάντας θα μπορούσε από μόνος του να καταστρέψει μια δουλειά ενός επιχειρηματία χωρίς να έχει πλάτες;  Ιδού η απορία… Η άποψη μας είναι ότι φυσικά και όχι!!!  Γιατί υπάρχουν πάντα οι ανώτεροι… Ο υπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν έχει η κυβέρνηση αντιπρόεδρο, και πάνω από όλους ο πρωθυπουργός!  Επομένως αν ο Χ γενικός διευθυντής, Γενικός Γραμματέας, υφυπουργός, υπουργός κλπ ζητά λάδωμα ο επιχειρηματίας έχει την δυνατότητα να πάει πιο πάνω στην ιεραρχία για να καταγγείλει οποιονδήποτε εκβιασμό δέχεται… Εκτός και αν ο εκβιαστής εξηγούσε στους επιχειρηματίες για τον λογαριασμό ποίου εκβίαζε… Αλλά και εδώ η ιστορία έχει δύο πλευρές.  Έλεγε αλήθεια ότι λαδώνεται για τον τάδε πχ υπουργό ή απλά ενεργούσε από μόνος του ο εκβιαστής;  Εδώ που τα λέμε δεν είναι εύκολο να πάει κάποιος σε ένα υπουργό ή όποιο άλλο και να τον ρωτήσει αν πράγματι το λάδωμα είναι για εκείνον!!!

Έτσι εμείς θα δώσουμε παρακάτω μια συμβουλή σε όσους επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον στην θέση του κ. Λιακουνάκου ή του κ. Δαφέρμου ή όποιου άλλου ακολουθήσει, να μην κάνουν την χάρη στους πολιτικούς να ξεφύγουν έτσι.  Ναι υπάρχει ο νόμος περί (μη) ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχει και η λαϊκή καταδίκη… Η πολιτική και φυσική εξορία λόγω κατακραυγής του κόσμου… Το να μην έχει κάποιος μούτρα να κυκλοφορήσει στην ίδια του την πατρίδα… Άσε που υπάρχουν και διαρκή εγκλήματα που δεν παραγράφονται.  Μέχρι στιγμής ο μοναδικός πολιτικός που έχει πληρώσει το μάρμαρο για την διαφθορά είναι ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος.  Άντε να ακολουθήσουν την διαδρομή του προς τον Κορυδαλλό ένας-δύο διάδοχοι του.  Για παραπάνω δεν βλέπουμε… Και αν δούμε, μάλλον περί θαύματος θα πρόκειται.

Για αυτό λοιπόν οι επιχειρηματίες που κατηγορούνται ή θα κατηγορηθούν για διαφθορά, απάτες, δωροδοκίες κλπ θα πρέπει να ανοίξουν τα στόματα τους.  Δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα.  Και αναφερόμαστε πάντοτε στους επιχειρηματίες εξιλαστήρια θύματα.  Σε αυτούς που στοχοποιούνται πανεύκολα για λαϊκή κατανάλωση.  Δεν θα πρέπει να γλυτώσει κανένας πολιτικός… Ας μην ξεχνάμε ότι το ταγκό χρειάζεται δύο για να χορέψουν.  Και επειδή επί τόσες δεκαετίες υπήρχε ατιμωρησία, συγκάλυψη, ανοχή και ότι άλλο φανταστεί κανείς από πλευράς της πολιτείας πρέπει επιτέλους κάποιος να αποκαλύψει το παιχνίδι που παιζόταν τόσα χρόνια από εκείνους.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες «λαμόγια».  Υπάρχουν επιχειρηματίες που τιμούν τον τόπο τους και οι οποίοι είναι πιθανόν να αναγκάστηκαν να προβούν σε παρανομίες γιατί αλλιώς δεν θα επιβίωναν στον τομέα των δημοσίων έργων, προμηθειών κλπ.  Όπως θα υπάρχουν, θεωρητικά το γράφουμε αυτό τώρα, και εκείνοι οι επιχειρηματίες που διέφθειραν πολιτικούς… Είτε προσφέροντας τους την εξουσία, στήριξη όταν κυβερνούσαν κλπ με τα άφθονα ΜΜΕ που διέθεταν είτε και χρήματα ή ότι άλλο διαθέσιμο είχαν στα χέρια τους…  Μην ξεχνάμε την δήλωση Νικολούδη η οποία τι έλεγε; «Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή»….

Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι ο κύριος Νικολούδης με την αναφορά του στην οικονομική ελίτ αναφερόταν στους ονομαζόμενους ολιγάρχες.  Γιατί ένας «απλός» επιχειρηματίας, όσο μεγάλη και αν είναι η επιχείρηση του δεν μπορεί να κάνει τα όσα αίσχη έχουν γίνει στην  Ελλάδα.  Γιατί η δική μας αντίληψη είναι ότι την Ελλάδα την κυβερνούσε η διαφθορά και όχι οι πολιτικοί που ήταν στην εξουσία.  Μένει τώρα να δούμε, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση ή θα αλλάξει ριζικά.  Γιατί έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο, που μόνο με ριζική αλλαγή θα φύγει πάνω από την χώρα αυτό το καρκίνωμα. Της διαφθοράς και της διαπλοκής…

Οι ενδείξεις είναι καλές, ότι δηλαδή κάτι πάει να γίνει.  Αλλά δεν μας είναι αρκετό.  Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι και η άλλη πλευρά δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια.  Και το έχουμε δει αυτό στην πράξη!  Για παράδειγμα διαβάσαμε στο ρεπορτάζ για κάποιον επιχειρηματία που πλήρωσε «κάτι» από αυτά που χρωστούσε επί χρόνια και χρόνια.  Ελπίζουμε να μην ικανοποιηθεί η κυβέρνηση με αυτό το «κάτι», ώστε να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.  Δηλαδή στον λαό να πουλήσει το παραμύθι «να πλήρωσε ο κακός επιχειρηματίας» και τον επιχειρηματία να τον έχει «δεμένο», δηλαδή πρόσεχε τι γράφεις ή δώσε τώρα στήριξη σε εμένα για να περάσω τα αντιλαϊκά μέτρα, την φοροκαταιγίδα κλπ, για να μην πληρώσεις όσα χρωστάς πραγματικά….

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε γράψει το περίφημο ότι: ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:
α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού.
β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.
γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των….

Ε, ήρθε η ώρα για να μην σκάσει κάποια στιγμή ως ηφαίστειο ο λαός αυτός να γεμίσουν και κάποιοι άλλοι την χύτρα… Αν και δεν το βλέπουμε… Για την ώρα τουλάχιστον…. Οψόμεθα…