Τσίπρας σε ομογενείς επιχειρηματίες: Αν αγαπάτε την Ελλάδα, επενδύστε σε αυτή

Σε κυνήγι επενδύσεων έχει αποδυθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, εκτός από το χρέος, σε κάθε εκδήλωση δεν παύει να υποστηρίζει ότι η πολιτική αστάθεια έλαβε τέλος μετά τις εκλογές και τώρα είναι η εποχή για επενδύσεις με σταθεροποιημένη οικονομία.
Μιλώντας αργά το βράδυ σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center... του νοτίου Μανχάταν, ο πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα σε ομογενείς επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, του ζεύγους Αγγελοπούλου, αλλά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα γιατί τώρα τους έχει ανάγκη.

Κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα 

«Δεν έχει σημασία αν είμαστε Αριστεροί ή Δεξιοί, αλλά το να κάνουμε τα πάντα για να δούμε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες αν αγαπούν την Ελλάδα να επενδύσουν σε αυτή. «Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροί μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ημίωρη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι
Συνάντηση περίπου 30 λεπτών με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς. Η συζήτηση ήταν σχεδόν εφ’ όλης της ύλης και επικεντρώθηκε αρχικά στο πρόβλημα χρέους, την οικονομική κρίση και τα ενεργειακά, που αφορούν στην Ελλάδα και την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό, το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, το Ουκρανικό, το Συριακό.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στάθηκε στα ενεργειακά ζητήματα και στη στρατηγική σημασία των αγωγών ΤΑP και ΙΒΒ, καθώς και στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να υποστηρίξουν επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΜΔ και του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.


Στο μικροσκόπιο της Λαγκάρντ η κυβέρνηση Τσίπρα

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνόταν και στο ελληνικό κοινό στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όταν ζήτησε από τους υπουργούς του δουλειά και όχι τηλεοπτικές εμφανίσεις, ωστόσο κάποιοι παρακολουθούσαν την ομιλία του με ενδιαφέρον και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Από το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητα τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στους υπουργούς του. Μάλιστα η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ -όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες- εξήγησε στη ελληνική αντιπροσωπεία που συνάντησε στην Ουάσιγκτον χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια ευκαιρία να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, ενώ σχολίασε θετικά τις προτροπές που έδωσε στους υπουργούς του ο Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ειδικότερα την προειδοποίηση ότι το έργο τους θα ελέγχεται ανά 6μηνο.