Reuters: Ηρεμία πριν την καταιγίδα

Η πολιτική ηρεμία των δύο τελευταίων 24ώρων της προεκλογικής μάχης, με τις εκστρατείες και τις δημοσκοπήσεις να έχουν σιωπήσει, αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε μια «κλειστή» εκλογική μάχη με αβέβαιο μέχρι στιγμής…


αποτέλεσμα, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, καταγράφοντας την ελληνική πολιτική επικαιρότητα, πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι έλληνες ψηφοφόροι εκτός από αναποφάσιστοι παρουσιάζονται και κουρασμένοι, την ώρα που όλη η Ευρώπη «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς ο νικητής θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται ελάχιστα από την Νέα Δημοκρατία, αν πιστέψει κανείς τα τελευταία δείγματα των δημοσκοπήσεων, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία ώστε να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προσθέτει, ενώ αναφέρει πως το πλέον σίγουρο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να προσεγγίσει το 38% που χρειάζεται για να αγγίξει την αυτοδυναμία μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αναφερόμενο στους δύο βασικούς αντιπάλους, αναφέρει πως ο Τσίπρας, τις τελευταίες ημέρες, έδωσε αγώνα να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην απόσχουν από τις εκλογές, κάτι που επανέλαβε σε όλους τους τόνους και στην τελευταία ομιλία του στην Αθήνα.
Από πλευράς του, όπως σημειώνει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για ψεύτικες υποσχέσεις χαρακτηρίζοντάς τον καταστροφέα της Ελλάδας. «Στόχος μας είναι να μην μας δώσουν άλλα δάνεια οι ευρωπαϊκές χώρες και επιτέλους να φύγουμε από την κρίση», τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη σαββατιάτικη Bild.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (την Παρασκευή) έδειχναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήμα του εκλογικού αγώνα, και θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα όμως τα μεγάλα κόμματα, συνεχίζει το άρθρο, έχουν δεσμευτεί ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου, αν και στοχεύουν έκαστο σε διαφορετικές μεταρρυθμίσεις στα φλέγοντα ζητήματα της χώρας όπως η αγορά εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις και το μεταναστευτικό.

Αυτό που τονίζει όμως το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι ο κίνδυνος των κουρασμένων και συνάμα θυμωμένων ψηφοφόρων οι οποίοι μπορεί να κινηθούν στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Άλλοι προς τη Χρυσή Αυγή και άλλοι προς το ΚΚΕ. «Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, νιώθει ήδη αποξενωμένη από την πολιτική κατάσταση καθώς καλείται να ψηφίσει για τρίτη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον ίδιο χρόνο» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Τέλος, ως επιβεβαίωση των προλεχθέντων, το Reuters καταγράφει την δήλωση ενός ταξιδιωτικού πράκτορα από την Κω: « οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και εφησυχασμένοι. Αυτή τη φορά κανένας πολιτικός δεν ήρθε να μας επισκεφτεί». «Νομίζω ότι φοβήθηκαν να έρθουν», λέει ένας άλλος κάτοικος του νησιού, «οι άνθρωποι εδώ είναι θυμωμένοι. Πλέον, δεν έχουν τίποτα να μας πουν».