«Hot spot» για τους πρόσφυγες μέχρι το Νοέμβριο

0
Την προϋπόθεση οι χώρες εισόδου να προχωρήσουν έως το Νοέμβριο στη σύσταση κέντρων - hot spot, έθεσαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής οι ευραπαίοι ηγέτες για να τελεσφορήσει το πρόγραμμα ανακατανομής προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στα κέντρα αυτά θα καταγράφονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, μέσω της ταυτοποίησης...
, της καταγραφής και της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν. Η δημιουργία των hot spot θα γίνει με την αρωγή ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο EASO, αλλά και των Frontex και Europol.

Τα εν λόγω κέντρα θα δημιουργηθούν σε αρχικό στάδιο και στην Ιταλία, με την Ουγγαρία να μένει –όπως όλα δείχνουν- εκτός.

Η απόφαση για την ανακατανομή αρχικά 50.400 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες των «28», που είχε επικυρωθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, περνά από τη δημιουργία των hot spot.

Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε και ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και η Βουλγαρία -η οποία δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν- «επεσήμανε» πως και εκείνη συνορεύει με την Τουρκία, μέσω της οποία φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τους ηγέτες των «28» να περιορίζονται στο ότι δεν θα αποκλειόταν, αν διαπιστωνόταν ανάγκη, ανάλογη κίνηση και για τη Σόφια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)