Το πακέτο ισοδύναμων του ΣΥΡΙΖΑ - Φοροαπαλλαγές, άρση των capital controls, στήριξη επιχειρήσεων, αγροτών

0
Στο παράλληλο πρόγραμμα - αντίβαρο στο μνημόνιο προβλέπεται η διατήρηση και μετά τις εκλογές της μείωσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 13%.
Ένα πρώτο πακέτο «ισοδύναμων μέτρων» που θα αποτελούν το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, εν ήδη αντίβαρου και ανακούφισης στο τρίτο μνημόνιο, θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ...

Ήδη η επιτροπή προγράμματος συνεδριάζει νυχθημερόν, ώστε να βρεθούν τα «έξυπνα ισοδύναμα» που θα μπορούν να πάρουν το πράσινο φως από τους πιστωτές και δεν θα δημιουργούν δημοσιονομικά κενά.
Προϋπόθεση η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τη συμφωνία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ θα περιλαμβάνονται δράσεις για την επίσπευση της άρσης των capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται και σταδιακές φοροαπαλλαγές σε βάθος χρόνου και στη βάση επίτευξης στόχων του μνημονίου, κυρίως για τους νέους επιχειρηματίες και τους κατ' αποκλειστικότητα αγρότες.
Μεταξύ των μέτρων είναι και η καθιέρωση τεκμαρτού ποσού εξόδων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε η φορολόγηση να γίνεται επί του καθαρού εισοδήματος και όχι επί του τζίρου.
Πρόκειται για ισοδύναμο μέτρο για την αντιμετώπιση της αύξησης του ΦΠΑ σε αγροτικά προϊόντα, καθώς μειώνεται το συνολικό πόσο φορολόγησης.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η άμεση αξιοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα με αρχικό πόσο 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών.
Το συνολικό ποσό εκταμίευσης διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον προβλέπεται η διατήρηση και μετά τις εκλογές της μείωσης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο 13%.
Ένα ακόμα μέτρο είναι η δημιουργία φορέα καταγραφής και αξιοποίησης δημόσιας γης, η οποία θα παραχωρείται για καλλιέργεια σε συνεταιριστικά σχήματα και η δημιουργία εθνικού συστήματος πιστοποίησης ποιότητας αγροτικών προϊόντων, με παράλληλη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, διατήρησης και προστασίας εγχώριων ποικιλιών.

Τα πέντε σημεία που αποτελούν τις «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης
Η αιχμή, ωστόσο, του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα είναι τα πέντε σημεία διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοικτά με τους δανειστές.
Πρόκειται για τις «γκρίζες ζώνες» όπως θα τις αποκαλέσει και αφορούν τη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, τα κόκκινα δάνεια, τις εργασιακές σχέσεις, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με παράλληλη αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για «ανοιχτά μέτωπα» και θα δεσμευθεί ότι, αν ο λαός του δώσει εκ νέου την εντολή διακυβέρνησης, θα δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας με νόημα πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών αλλά θα προωθήσει άμεσα την υλοποίηση ενός «παράλληλου προγράμματος με ισοδύναμα και αντισταθμιστικά μέτρα που θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας ξεκινώντας από μέτρα που αφορούν τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες».
Συνολικά το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ορίζοντα τετραετίας, επιμερίζεται σε οκτώ κεφάλαια στα οποία θα υπάρχουν εξειδικεύσεις και θα περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι για κάθε θεματική ενότητα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)