Η ώρα της αλήθειας - Τα capital controls ήταν έγκλημα, αλλά οι τράπεζες χρειαζόντουσαν ΑΜΚ από τα τέλη του 2014

0
ΠΕΤΡΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ

Οι τράπεζες χρειάζονταν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τα τέλη του 2014, αυτή είναι η αλήθεια....


Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές.

Οι πολιτικοί – επικαλούμενοι πλειάδα επιχειρημάτων τεκμηριωμένων ή παντελώς ανυπόστατων – αναφέρονται συχνά στις τράπεζες που προφανώς λόγω των capital controls υπέστησαν ισχυρότατο σοκ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτικά ανεύθυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκλημάτησε προσέβαλλε την κοινωνία, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις τράπεζες και όλα αυτά για πειράματα που αποδείχθηκαν καταστροφικά.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα capital controls ήταν η απόλυτη απόδειξη αποτυχίας.

Όμως στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης στελέχη της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων υπερτονίζουν ότι οι τράπεζες δεν χρειαζόντουσαν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και τα capital controls ήταν η αιτία να δανειστεί το ελληνικό κράτος άλλα 25 δισεκ. …..

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Οι τράπεζες χρειαζόντουσαν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ήδη από το Φθινόπωρο του 2014.

Πολλοί θα διερωτώνται πως είναι δυνατό τον Ιούνιο του 2015 οι τράπεζες να χαρακτηρίζονται κεφαλαιακά επαρκείς από την ΕΚΤ και τον SSM τον μόνιμο μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας και 1,5 μήνα μετά οι τράπεζες να χρειάζονται 25 δισεκ;

Σε 1,5 μήνα οι τράπεζες χρειάζονται 25 δισεκ;

Το πρώτο στοιχείο που θα αποδειχθεί με τα stress tests είναι ότι η εκτίμηση για 25 δισεκ. ήταν υπερβολική για τις ελληνικές τράπεζες.

Θα χρειαστούν 15 δισεκ. και αν επενδύσουν – υπό όρους προσοχή υπό όρους αναφέρουμε - 5-6 δισεκ. οι ιδιώτες τότε το ΤΧΣ θα επενδύσει 9 με 10 δισεκ. που σημαίνει ότι τα 15 δισεκ. δεν χρειάζονται ή αν χρειαστούν θα έχουν συμπληρωματικό κεφαλαιακό ρόλο (π.χ. συλλογική λύση στα NPLs και κόκκινα δάνεια ή κάλυψη του προκλητικά υψηλού αναβαλλόμενου φόρου).

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως προέκυψαν τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, οι τράπεζες χρειαζόντουσαν αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας από το καλοκαίρι – Φθινόπωρο του 2014 αλλά με παρεμβάσεις προς την ΕΚΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά και την ΤτΕ παρουσίασαν στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014….ότι δήθεν δεν χρειάζονταν αυξήσεις.

Η απόφαση εκείνης της περιόδου ήταν εγκληματική και φέρουν τεράστια ευθύνη και οι τράπεζες.

Το μόνο site που δέχθηκε μια πρωτοφανή επίθεση ήταν το bankingnews.gr – υπήρξε και η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι το bankingnews.gr χειραγωγεί το ελληνικό χρηματιστήριο με τα stress tests και την επιμονή ότι πρέπει να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες –.

Οι τράπεζες είχαν υλοποιήσει ΑΜΚ 8,3 δισεκ. τον Απρίλιο – Μάιο του 2014 και δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι λίγους μήνες μετά χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο Σαμαράς βλέποντας ότι νέες αυξήσεις θα του χαλάσουν το κλίμα ψεύτικης ευφορίας που είχε δημιουργήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο, απειλούσε ότι θα στείλει το ΣΔΟΕ στο bankingnews.gr και τα ανδρείκελα του Μαξίμου τότε απειλούσαν το bankingnews.

Τέτοιες απειλές προφανώς δεν μας πτοούσαν, δεν ανησυχούμε για κάτι.

Η αριστερά, παγιδευμένη στην ανόητη προπαγάνδα της δεν είδε την ευκαιρία, πολλά site της αριστεράς αναπαρήγαγαν τότε την «είδηση» ότι εγκαλεί το bankingnews η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την κατηγορία της χειραγώγησης….δεν είδαν ή δεν γνώριζαν το σχέδιο Σαμαρά αυτού του ανεκδιήγητου πολιτικάντη.

Το έπραξαν γιατί τότε το bankingnews.gr είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του για την Χρυσή Αυγή.

Επίσης ο τότε διοικητής της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς μαζί με τον Στουρνάρα της ΤτΕ απειλούσαν τους τραπεζίτες να διακόψουν την διαφήμιση στο bankingnews.gr.

Δεχθήκαμε λοιπόν σκληρή επίθεση κυρίως γιατί χαλούσαμε το κλίμα που ήθελε να δημιουργήσει ο Σαμαράς ένα ψεύτικό κλίμα προσδοκιών.

Το bankingnews.gr και πλέον μπορώ να το επικαλεστώ – και όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει – είχε προτρέψει πολλές φορές το ΤΧΣ να πείσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Το είχαμε αναφέρει στην Α. Σακελλαρίου του ΤΧΣ, στον Θωμόπουλο της Πειραιώς και στον Λεκκάκο, στον Μεγάλου της Eurobank που ήταν τότε διοίκηση, στην διοίκηση της Alpha bank αλλά και στον Γ. Μουρμούρα τότε σύμβουλο επί των τραπεζών του Σαμαρά και νυν υποδιοικητή της ΤτΕ.

Πολύ αξιόλογο στέλεχος της Πειραιώς που δεν θα ήθελα να το κατονομάσω μου είχε αναφέρει ότι «πίστευα ότι εξυπηρετείς κάποιο σχέδιο σαμποτάζ των τραπεζών αλλά έκανα λάθος»

(Αργότερα οι περισσότεροι μας αναγνώρισαν ότι είχαμε δίκιο αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία θέλαμε τότε και θέλουμε ακόμη περισσότερο τώρα υγιείς, κεφαλαιακά επαρκείς και ιδιωτικές τράπεζες)

Κανείς δεν συμφωνούσε κυρίως γιατί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί πάλι πρέπει να ξαναβάλουν χρήματα είτε γιατί αντιμετώπιζαν το όλο ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία.

Οι τράπεζες χρειάζονταν νέες αυξήσεις κεφαλαίου από το τέλος του 2014.

Χρειαζόντουσαν αυξήσεις κεφαλαίου γιατί δεν είχε επιλυθεί το ζήτημα των NPLs που φθάνουν τα 100 δισεκ. και επειδή τα κεφάλαια των τραπεζών ήταν και είναι πλασματικά λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Δεν μπορεί τα κεφάλαια να είναι θεωρητικά 25 δισεκ. και η αναβαλλόμενη φορολογία 15 δισεκ. είναι ακραία στρέβλωση, μια φούσκα που θα έσκαγε με τέτοια βεβαιότητα όσο ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή…

Η αναβαλλόμενη φορολογία πρέπει να είναι 5 δισεκ. και όχι 15 δισεκ.

Δεν μπορεί το 55% των κεφαλαίων να είναι αναβαλλόμενη φορολογία όταν στις γερμανικές τράπεζες η αναβαλλόμενη φορολογία αντιστοιχεί στο 9% των συνολικών κεφαλαίων.

Υπάρχει ένα επιχείρημα στην Ελλάδα ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος δεν προέκυψε με μαγικό τρόπο προέρχεται από το εγκληματικό PSI+ και τις μεγάλες ζημίες των τραπεζών από τα NPLs.

Αν και οι Γερμανικές τράπεζες είχαν υποστεί τέτοια καταστροφή θα είχαν σχέση αναβαλλόμενου φόρους προς κεφάλαια στο 50% ή 60% και όχι 9%.

Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι ένας μηχανισμός λογιστικής κάλυψης των ζημιών προβολής του μέλλοντος στο παρόν, από έκτακτα ή συνεχιζόμενα αρνητικά γεγονότα.

Βέβαια με αυτό το σκεπτικό μπορεί να πει κανείς 15 δισεκ. η νέα ανακεφαλαιοποίηση και 10 δισεκ. ο αναβαλλόμενος φόρος = 25 δισεκ. το ποσό που έχει εγκριθεί για να χορηγηθεί στις τράπεζες.

Οι τράπεζες, η ΤτΕ, το πολιτικό σύστημα του Σαμαρά συγκάλυψαν το πρόβλημα ή το μετέθεσαν για το μέλλον.

Θεωρούμε αδιανόητο οι τραπεζίτες να μην γνώριζαν, σίγουρα γνώριζαν αλλά πληρώνουν την τότε ατολμία.

Τα capital controls δεν ήταν τίποτε άλλο από τον μηχανισμό επίσπευσης και γιγάντωσης του προβλήματος.

Το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας προϋπήρχε απλά οι τράπεζες και το σύστημα το είχε μεταθέσει για το μέλλον.

Το πρόβλημα είχε κρυφτεί αλλά παρέμενε πρόβλημα.

Τα capital controls απλώς υποχρεωτικά επανέφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια και φθάσαμε στο σήμερα όπου οι τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 15 δισεκ.

Τα 15 δισεκ. δεν δημιουργήθηκαν τώρα.

Οι τράπεζες χρειάζονταν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τα τέλη του 2014, αυτή είναι η αλήθεια και οι λίγοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα….το επιβεβαιώνουν 100%.

bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)