Η Συρία θα είναι το μεγάλο διπλωματικό βήμα για το Βλάντιμιρ Πούτιν

Στρατής Μαζίδης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέροντας βοήθεια στον αγώνα ενάντια στην ISIL επαναφέρει τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή ως ένα ισχυρό παίκτη, εκτιμά σε άρθρο του ο δημοσιογράφος....
Neil Buckley έγραψε στο άρθρο του στους Financial Times, τις εκτιμήσεις του οποίου αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Η προφανής επιβεβαίωση της διπλωματικής επιτυχίας του Πούτιν είναι η συμφωνία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι παρά το αρνητικό υπόβαθρο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, ο Πούτιν έχει γίνει ένας παράγοντας που η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ο Buckley έγραψε ότι, όταν πρόκειται να εκπλήξει τους ομολόγους του, ο Πούτιν αποδεικνύει πως για άλλη μια φορά ξέρει να ελιχθεί εφαρμόζοντας ευέλικτες τακτικές.

«Η στρατιωτική παρουσία στη Συρία επέτρεψε στον Πούτιν να αλλάξει την εικόνα του, λίγο, από παρία σε δυνατό παίκτη» σχολίασε ο δημοσιογράφος. «Ωστόσο όσο μπερδεμένες κι αν φαντάζουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν, ο ίδιος κατέστησε τον εαυτό του ως ένα σοβαρό παράγοντα που η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει».

Η Ρωσία έχει καθορίσει πολλούς στόχους στη Συρία. Η Μόσχα, εκτιμά ο Buckley, θα στηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ μέχρι το τέλος και σε περίπτωση παραίτησής του θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αναρχία που θα ακολουθήσει, όπως ακριβώς συνέβη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και του Καντάφι στη Λιβύη και το Ιράκ, αντιστοίχως.

Η καταπολέμηση της ISIL είναι μια σοβαρή απειλή και «εδώ ο ίδιος αντιλαμβάνεται το κοινό συμφέρον με τις ΗΠΑ και το πιανό διπλωματικό άνοιγμα».

Επιπλέον, η Ρωσία θα ενισχύσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, και θα προστατεύσει ναυτική βάση στο Ταρτούς της, υποστηρίζει ο Neil Buckley.

Επιπλέον, πρόσφατα ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Συρία.

Τέλος σε σχετική ερώτηση σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σχετικά με το σκοπό της ρωσικής παρουσίας στη Συρία, ότι η Μόσχα προσπαθεί να σώσει την κυβέρνηση Ασαντ.