Η νέα Βουλή φέρνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνέχιση των Εξεταστικών για μνημόνιο-γερμανικές αποζημιώσεις

0
Βούτσης«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ένα από τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία, μάλιστα, η Αριστερά έχει διαχρονικά δεσμευθεί, πρόκειται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης της νέας Βουλής», υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News»....
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, χαρακτηρίζει ως σημαντική την καθ’ αυτή λειτουργία της Ολομέλειας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι "τα συνταγματικά ζητήματα, με κυριότερα αυτά που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών, προφανώς θα μπουν στο κέντρο της συζήτησης", καθώς, "αυτή η Βουλή δεν μπορεί παρά να είναι και προπομπός της επόμενης ως αναθεωρητικής Βουλής".

Όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, αναφέρει ότι "η επιλογή της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ δίνει θετικό πρόσημο για την υπεράσπισή της", κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για "απόλυτα αποτυχημένη "θεραπεία" που επελέγη δια των μνημονίων", ενώ χαρακτηρίζει ως "ανόητο" το "να ακούγονται εκφράσεις για χούντες, προτεκτοράτα και ανυπαρξία δημοκρατίας".

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει εκ των ων ουκ άνευ τη διάκριση δεξιάς - αριστεράς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι "σε θέματα στα οποία απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, η Βουλή μπορεί να διευκολύνει μέσα από τον απρόσκοπτο, έγκαιρο και σε βάθος διάλογο", χωρίς αυτό να σχετίζεται, όπως ξεκαθαρίζει, "με κυβερνήσεις εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού".

Σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι "θα αποτελούν αντικείμενο και απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων", ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της απερχόμενης προέδρου της βουλής, τονίζει ότι "δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και ακραίες, οριακές συγκρούσεις που παράγουν διχασμό στο δημόσιο βίο".

Για τα προνόμια των βουλευτών, ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι "με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο περαιτέρω ρυθμίσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς για τις απολαβές των βουλευτών".

Αναφορικώς με τις Εξεταστικές Επιτροπές, ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει ως πολύ εξαιρετικά πιθανή την ανανέωση της εντολής "για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που υπήρχε ομόφωνη κατεύθυνση, όπως και για τα θέματα που αφορούν σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα ή για το μνημόνιο".

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)