Το ανεξιχνίαστο μυστήριο μιας μυστικής συνάντησης στο εξάμηνο των σκληρών διαπραγματεύσεων Τσίπρα

0
Του Μιχαήλ Στυλιανού

Σ’ αυτή την μυστική, ιδιαίτερη και χωρίς διερμηνέα 45λεπτη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, στα δώματα της Καγκελαρίας, εκεί που δεν φτάνουν τ’ αυτιά της αμερικανικής Ν.S.A., τι να λέχθηκε άραγε;...


Το ερώτημα, που βασανίζει τον γράφοντα δυο μήνες τώρα, δεν βρήκε απάντηση στην πολύκροτη προεκλογική μάχη: Ούτε στα «ντιμπέιτ», ούτε στις πρες-κόνφερενς, ούτε στις ανακριτικές (υποτίθεται) συνεντεύξεις του κ. Τσίπρα στα στούντιο, βρέθηκε έστω και ένας δημοσιογράφος να ανασύρει αυτό το ορφανό, καυτό ερώτημα από το σωρό των ατάκτως ερριμμένων λίθων και πλίνθων και ξύλων και κεράμων στο Μπερλεμόν, μετά τις «σκληρές 17ωρες διαπραγματεύσεις» του Αλέξη Τσίπρα. Περίεργο! Οι δημοσιογράφοι της εποχής έχουν απαλλαγεί από το ελάττωμα της περιέργειας και την παρόρμηση για την έρευνα…

Αλλά ούτε από τον εγκέφαλο κάποιου από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα πέρασε η ιδέα να του θέσει αυτό το πικάντικο αίνιγμα. Τόσο πιο πικάντικο και αινιγματικό όσο ο κ. Τσίπρας ήταν υποτίθεται ο ορκισμένος εχθρός των μνημονίων, της λιτότητας, της Τρόϊκας και της γερμανικής σκιάς στην Ελλάδα. Και σ’ αυτόν ακριβώς επιφυλάχθηκε επίδειξη γερμανικής εύνοιας, που δεν τόλμησαν και να ονειρευθούν οι μνημονιακοί προκάτοχοί του.

Η ιστορική συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των επισκέψεων Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο, όταν «πήρε απάνω του» την διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κορυφής, για να αμβλύνει την σκληρότητα των όρων του Euro group. Με την κ. Μέρκελ υπήρξε η κλασσική ημίωρη συνάντηση με διερμηνέα, την οποία, εκτός προγράμματος, ακολούθησε (ασφαλώς με πρόσκληση της Μέρκελ) η συνέχισή της, κατ’ ιδίαν, χωρίς διερμηνέα και σε άλλη (προφανώς «ασφαλή») αίθουσα της Καγκελαρίας, που διήρκεσε τρία τέταρτα -όπως μετέδιδαν αργότερα απεσταλμένοι και ανταποκριτές, εντυπωσιασμένοι.

Το γεγονός ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Η καγκελάριος του 4ου Ράιχ, με φροντίδες διαχείρισης μιας περιοχής που εκτείνεται από τις Αζόρες μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας και από εκεί έως την Κρήτη και την Κύπρο, ανέτρεπε πιθανότατα το πρόγραμμά της για να παρατείνει τη συνομιλία της με τον κ. Τσίπρα. Με τη διαδικασία μάλιστα του «κατ’ ιδίαν και άνευ διερμηνέως», που εφαρμόζεται σε συναντήσεις στρατηγικής σημασίας, με ηγέτες μεγάλων δυνάμεων.

Και τι περίεργο! Ο Αλέξης Τσίπρας πού για τόσα πιθανά και απίθανα εκόμπασε στην προεκλογική ψηφοθηρία του, παρέλειψε να θυμηθεί αυτόν τον μοναδικό τιμητικό τίτλο. Μα γιατί άραγε; Ποιο να ήταν το κίνητρο που υπαγόρευσε στην Γερμανίδα Καγκελάριο αυτήν την εκπληκτική χειρονομία και παραβίαση του πρωτοκόλλου, χάριν του προβληματικού επισκέπτη της; Και ποιο ήταν το αντικείμενο της μακράς μυστικής συνομιλίας που είχε μαζί του;

Στη χώρα μας που τίποτα δεν μένει μυστικό, αυτό το σύντομο αλλά μεστό σε μυστήριο επεισόδιο, στο τρικυμιώδες εξάμηνο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα από την εκλογική νίκη σφαγής των μνημονίων στις νέες εκλογές με το μνημόνιο της σφαγής -με σταθμό στο δημοψήφισμα του ΟΧΙ- αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, σβησμένο από την μνήμη κι’ αυτών που είναι η δουλειά τους να θυμούνται και να ρωτούν.

Κάποτε ίσως, κάποιοι κάτι να μάθουν, από τα μελλοντικά απομνημονεύματα της κ. Μέρκελ, για το αν υπάρχει μια αιτιώδης συνάφεια και ποια, ανάμεσα σ’ αυτό το ευχάριστο απρόοπτο στην Καγκελαρία και σε όσα δραματικά, ανατρεπτικά και απρόβλεπτα σημάδεψαν τις σκληρότατες διαπραγματεύσεις, στις οποίες αιμάτωσε («ματώσαμε») ο κ. Τσίπρας και οι έμπιστοι επιτελείς του…
Αυτό που η ανατομία των γνωστών τώρα γεγονότων αποδεικνύει είναι ότι στην σκληρότατη διαπραγμάτευση του με τους «θεσμούς», ο κ. Τσίπρας:

1.- Ουδέποτε έθεσε θέμα παράνομου και αθέμιτου χρέους, για το οποίο είχε στα χέρια του το προκαταρτικό πόρισμα διεθνούς επιτροπής ερεύνης, από ξένες προσωπικότητες υψηλού κύρους. Ενώ παρίστατο στην τελετή ανακοίνωσης αυτού του πορίσματος, στη συνέχεια το αγνόησε και με το μηχανισμό του επιτελείου του ενεθάρρυνε την υπονόμευση της Επιτροπής από τα ΜΜΕ της Διαπλοκής.

2.- Αγνόησε σχετικές εισηγήσεις και ουδέποτε χρησιμοποίησε στη διαπραγμάτευση το όπλο του γερμανικού χρέους από το κατοχικό δάνειο, σημερινού ύψους 340 δις ευρώ, κατά πρόσφατο υπολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου. Ούτε το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, που προ ημερών εκόμπαζε ότι μόνος αυτός έθεσε στη Γερμανία. Η αλήθεια είναι ότι στην ομιλία του στο Βερολίνο αναφέρθηκε σ’ αυτές ως «ηθικό θέμα» όχι ως νομική εκκρεμότητα και εθνική διεκδίκηση.

3.- Απέφυγε να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά υπέρ της χώρας και ψήφιζε επιζήμιες γι’ αυτήν αποφάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θαλασσοδανείου προς τους ολιγάρχες της Ουκρανίας.
Και το σημαντικότερο, γεγονός που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στο δράμα της νύχτας, όπου ο πρωθυπουργός της για πρώτη φορά αριστεράς, ενώπιον της αδιαλλαξίας των «εταίρων» του να αμβλύνουν τους όρους του Σχεδίου Γιούνκερ, εγκαταλείπει την διάσκεψη και επιστρέφει στην Αθήνα για να προκηρύξει δημοψήφισμα. Πριν μερικές μέρες ο κ. Βαρουφάκης εδήλωσε στη βελγική εφημερίδα L’ Echo ότι το δημοψήφισμα επινοήθηκε με την προσδοκία της απάντησης ΝΑΙ, που θα εκάλυπτε την αποδοχή του Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα!

Ανέφερε πως είχε συμφωνηθεί να μιλήσει ο ίδιος σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ του Όχι, αλλά τελικά όλες οι ομιλίες του ακυρώθηκαν. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε ήδη αποκαλύψει ότι όταν το βράδυ του αποτελέσματος επήγε στο Μαξίμου, βρήκε τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού σε κατάθλιψη και αμηχανία…

Τέλος υπάρχει ένα σχεδόν πλήρες άλμπουμ φωτογραφιών που μιλούν… Δυστυχώς δύσκολα βολεύονται σε ιστοσελίδες, ενώ σνομπάρονται ως μολυσμένες από τα ΜΜΕ της Διαπλοκής. Είναι φωτογραφίες από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο κορυφής, προφανώς τραβηγμένες σε διαλείμματα των «σκληρών και αιματηρών, διαπραγματεύσεων», αφού στα τραπεζάκια υπάρχουν φαγώσιμα, νερό και αναψυκτικά. Παρίστανται οι κορυφαίοι της ΕΕ, συν οι Ρέντσι, Ραχόϊ και επιτελείς. Είναι αποκαλυπτικές όσο καμία περιγραφή.

Δεν διακρίνονται ίχνη δράματος ή έστω έντασης. Το αντίθετο: ο φακός έχει συλλάβει ένα κλίμα χαλάρωσης, οικειότητας, αστεϊσμών και ευθυμίας. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού των ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων, των παιδιών που λιποθυμούν στα θρανία και των χιλιάδων αυτοκτονιών, η ιλαρότητα είναι συνεχής και υψηλότερη όλων των άλλων. Ο άνθρωπος ξεκαρδίζεται! Το θέαμα προξενεί αίσθημα απελπισίας…
* * * * *

Η παραπάνω συγκομιδή δυσεύρετων πληροφοριών κρίθηκε από τον γράφοντα ότι βοηθά να δει κανείς καθαρότερα τι είναι «Νέο» και τίμιο και δημοκρατικό, και αριστερό και τι είναι σάπιο σαν την απάτη και τη φτηνιάρικη δημαγωγία και αριστερή μάσκα υποψήφιων ανδρεικέλων μόνιμης ξένης κατοχής, υποδούλωσης και αφανισμού του έθνους.

Καταγράφηκαν σαν χρήσιμο συμπλήρωμα των παραστάσεων και εντυπώσεων, που έχει λίγο ακόμη χρόνο να επεξεργασθεί ο ψηφοφόρος, για να αποφασίσει τι θα κάνει με την ψήφο του- το μόνο όπλο που διαθέτει για να επιδράσει στη διαμόρφωση της μοίρας του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)