Εκτός διαστήματος κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Μην έχοντας πληρώσει την συνδρομή της εδώ και τρία χρόνια, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στον οποίο συμμετέχουν 22 χώρες.

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκ. ευρώ...


Αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι να έχει χάσει ήδη το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό.

O καθηγητής της Αστροφυσικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Λουκάς Βλάχος, μιλώντας στο koutipandoras.gr, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση και ο κ Φωτάκης συγκεκριμένα, προσπαθεί να βρει τα λεφτά και κάποιο τρόπο, μέσω ενδεχομένως δόσεων, ώστε να αποκατασταθούμε ως χώρα. Επιστήμονες και εταιρίες ασκούμε πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Μας είπε ακόμα πως η συμμετοχή της Ελλάδας στον οργανισμό αυτό πέρα από την τεράστια σημασία που έχει για τον επιστημονικό κόσμο της χώρας θέτει σε απειλή και περίπου 100 με 150 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας κατασκευάζοντας υποσυστήματα για δορυφόρους και όχι μόνο.

Ως εκ τούτου μας δήλωσε ότι τα όποια χρήματα βάζει η Ελλάδα σε αυτό τον οργανισμό τα παίρνει πίσω μέσω τεχνογνωσίας αλλά και θέσης εργασίας και προστιθέμενης αξίας μέσω της κατασκευής υποσυστημάτων  που αναλαμβάνουν ελληνικές εταιρίες.

Η Ελλάδα, μας τόνισε ακόμα, πως ενώ είναι μέλος στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει φτιάξει ένα φορέα που να καταρτίζει την ελληνική πολιτική στον τομέα αυτό, σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία που ενώ είναι πιο πρόσφατες στον Οργανισμό, πάνε οργανωμένα και αναλαμβάνουν διάφορες εργολαβίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου που δεν υστερούν σε τίποτα.