Η Συγκέντρωση του Αλέξη στο Σύνταγμα

0
Μόνο και μόνο από τη μουσική που «έντυνε» το «pre game» της χθεσινής κεντρικής και τελευταίας προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Αλέξη Τσίπρα, καταλάβαινες πως στο Σύνταγμα, το βράδυ που μας πέρασε...
, συνέβαινε κάτι «κόντρα» ιδεολογικά με την προχθεσινή -επίσης κεντρική-προεκλογική ομιλία του άλλου διεκδικητή της πρωθυπουργίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της παράταξής του, της Νέας Δημοκρατίας. Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Αγγελάκας και άλλοι αριστεροί ή «αριστερίζοντες» καλλιτέχνες είχαν επιστρατευτεί από το team του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σκοπός ήταν να δώσουν μία μπόνους νότα -στην κυριολεξία- στις τελευταίες δημόσιες κουβέντες του ηγέτη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος, ή μάλλον συγκυβερνώντος κόμματος. Κι όλα αυτά δύο μόλις 48ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτέμβρη.
Το βράδυ της Παρασκευής, ήταν η ώρα του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ουσιαστικά στην αντίστοιχη εκδήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που είχε λάβει χώρα ακριβώς πριν από 24 ώρες, λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία Ομόνοιας.
Η «σέντρα», αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα ποδοσφαιρικό πρόσημο στην εκδήλωση, ήταν η συμβολή των οδών Σταδίου και Ερμού. Εκεί ήταν τοποθετημένη η μεγάλη εξέδρα, από την οποία θα έλεγε τις τελευταίες του λέξεις ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν το εκλογικό ντέρμπι της Κυριακής. Εδώ, τα πράγματα ήταν πιο ρόδινα - εννοώ κόκκινα. Σημαίες και μπλουζάκια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που διέκρινες με μια πρώτη ματιά, από όποια πλευρά και αν προσέγγιζες την πλατεία Συντάγματος.



Ο Αλέξης Τσίπρας με έστησε όσο κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συγκέντρωση της Πέμπτης. Ωστόσο, στο βήμα δεν ανέβηκε πρώτος ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός. Ανέλαβαν να χαιρετίσουν πρώτοι μερικοί ομοϊδεάτες του από άλλες χώρες, όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι (πρόεδρος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke), η Σκα Kέλερ (αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος των οικολόγων-πράσινων), ο Πιέρ Λοράν (πρόεδρος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος) και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ισπανός «αδερφός» του Αλέξη Τσίπρα και ηγέτης των Podemos,Πάμπλο Ιγκλέσιας. Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας, είπε χαρακτηριστικά ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα λιοντάρι (Αλέξη Τσίπρα) και ένα κουνέλι - φανταστείτε ποιον εννοούσε. «Hasta la victoria siempre», είπε -δηλαδή «μέχρι τη νίκη, για πάντα»- και αποχώρησε από το βήμα για να τον διαδεχθεί, έπειτα από ένα σύντομο της-δικαιοσύνης-ήλιε μουσικό διάλειμμα, το -επιτρέψτε μου- πρώτο όνομα, της βραδιάς Αλέξης Τσίπρας.



Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε από το ξεκίνημα της ομιλίας του ότι θα ήταν σύντομος, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό». «Ο ελληνικός λαός, την Κυριακή, έχει να επιλέξει ανάμεσα στην πρόοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον συντηρητισμό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της κας. Μέρκελ, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα», είπε ο ηγέτης της προσφάτως κυβερνώσας αριστερής παράταξης. «Έχει να επιλέξει ανάμεσα στη σκληρή λιτότητα του κ. Σόιμπλε και στην κοινωνική αλληλεγγύη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», συνέχισε. Κάπου εκεί, αμέσως-αμέσως δηλαδή, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι «η Βαυαρία δεν δέχεται να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που πνίγονται στην υγρό τάφο της Μεσογείου και τα παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο».
Γενικά, κινήθηκε μεταξύ των λίγο-πολύ γνωστών θέσεών του, μιλώντας για αλλαγή της Ευρώπης, με πρωτοπόρο το κόμμα του, ενώ τη σκυτάλη, όπως είπε, αναμένεται να πάρουν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν κι αυτές εκλογές αμέσως μετά. Μίλησε για διαφοροποίηση της στάσης της Ευρώπης, αν μέσα στις Συνόδους Κορυφής ή τα Eurοgroup είναι κάποιος ακόμα προοδευτικός ηγέτης και όχι μόνος του, όπως συνέβη πρόσφατα σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)