Διεφθαρμένοι και Αδιάφθοροι




Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Σύμφωνα με το λεξικό της ελληνικής γλώσσας του καθ. Μπαμπινιώτη, «διαφθορά» δηλαδή «φθορά των ηθών», είναι «η κατάσταση εκείνη κατά την οποία χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα, για να παραβιάζονται οι νόμοι, όπως δωροδοκίες, εξυπηρετήσεις , προσφορές, κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση διαφθοράς συμμετέχουν τουλάχιστον δύο μέρη, οι διαφθορείς, εκείνοι δηλαδή, που προκαλούν ή ωθούν στη διαφθορά και οι διεφθαρμένοι, εκείνοι, που υφίστανται και συμβάλλουν στη διαφθορά.
Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, θεωρεί το διεφθαρμένο αισχρό και φαύλο και το διαφθορέα έξυπνο και «μάγκα». Αυτή η «ειδοποιός», κατά τη λογική της συγκεκριμένης μερίδας ανθρώπων, διαφορά, θυμίζει εκείνη τη διαφορά της ίδιας σχεδόν μερίδας ανθρώπων, μεταξύ του λεγόμενου «παθητικού ομοφυλόφιλου» κοινώς «πούστη» και του λεγόμενου «ενεργητικού ομοφυλόφιλου», κοινώς «κωλομπαρά», όπου ο πρώτος είναι χυδαίος και αναίσχυντος που προσβάλλει το ανθρώπινο είδος, ενώ ο δεύτερος είναι......
«άντρακλας», δηλαδή, δυο φορές άντρας και μάγκας. 
Θα περίμενε κανείς, πως αυτή τη μερίδα ανθρώπων που σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τη συναντάμε, κυρίως, σε υπανάπτυκτες χώρες και σχεδόν πάντοτε  σε, πνευματικώς, χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Δυστυχώς όμως, δε συμβαίνει αυτό. Όταν πριν μερικά χρόνια ξέσπασε το σκάνδαλο με τη «SIEMENS», ξέσπασε παράλληλα και μια διαμάχη στη Γερμανία για το αν η «SIEMENS» έπραξε σωστά. Ακόμη και Γερμανοί «διανοούμενοι» χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Σε εκείνους που δήλωναν πως αυτό που έκανε η γερμανική εταιρεία σε χώρες του εξωτερικού ήταν σωστό και νόμιμο και σε εκείνους που θεωρούσαν πως η εταιρεία έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες του νόμου περί διαφθοράς σαν αυτό να αφορούσε γερμανούς πολίτες, διότι σε μια υπόθεση διαφθοράς δεν υπάρχουν «καλοί διαφθορείς», δηλαδή «δικοί μας» και «κακοί διεφθαρμένοι», δηλαδή «ξένοι».

Ενας από εκείνους που υποστήριζαν πως «η SIEMENS έπραξε σωστά αφού μόνο έτσι μπορούσε να πάρει τις δουλειές σε διεφθαρμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα»(λες και τα έντεκα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι διαφθαρμένοι), ήταν ο γνωστός γερμανός συγγραφέας και πρώην αριστερός, ο Martin Walser (γεν. Το 1927), δικαιώνοντας την παράδοση που θέλει πολλούς γέροντες διανοουμένους να  γίνονται στα γεράματα εθνοσοβινιστές.
Αυτές τις μέρες έχει ξεσπάσει ακόμη ένα γερμανικό σκάνδαλο διαφθοράς και απάτης, αυτή τη φορά τεραστίων διαστάσεων, με υπαίτια τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.   

 Μετά από τον έλεγχο των αμερικανικών υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος και την απειλή ότι δε θα δώσουν άδεια κυκλοφορίας σε ένα νέο μοντέλο της, αναγκάστηκε η διεύθυνση της Volkswagen στις ΗΠΑ να παραδεχτεί, ότι χρησιμοποιούσε ένα ειδικό λογισμικό για να αναγνωρίζει πότε ένα αυτοκίνητο υποβάλλεται σε κάποια μέτρηση, επιλέγοντας το πρόγραμμα οικονομικής λειτουργίας του οχήματος και χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες προκειμένου να μειώνει τις εκπομπές ρύπων, ώστε οι τιμές που καταγράφονταν στα τεστ να είναι χαμηλότερες από εκείνες που εμφανίζονταν σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.
 Το πιο συνταρακτικό απ’ όλα, είναι το γεγονός, πως, σύμφωνα με την εφημερίδα “Die Welt και το κόμμα των Πρασίνων «η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι Βρυξέλλες ήταν ενήμεροι για το λογισμικό»!

Το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε πως η Volkswagen χρησιμοποιούσε τεχνολογία για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων παρόλο που μόλις πριν από μερικούς μήνες παραδέχθηκε ότι γνώριζε την ύπαρξη μιας γενικότερης διαφοράς μεταξύ των τιμών που καταγράφονται στις «δοκιμές» και σε κανονικές συνθήκες οδήγησης. Από την πλευρά της η εταιρεία, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια οικονομική ζημιά, συγκαλεί την Τετάρτη έκτακτο συμβούλιο των υψηλόβαθμων στελεχών προκειμένου να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.
Το σκάνδαλο διαφθοράς της
SIEMENS, μετά της Deutsche Bank, τώρα της Volkswagen ανακαλύφτηκαν μετά από ενέργειες αμερικανικών υπηρεσιών.
Πόσες άλλες περιπτώσεις διαφθοράς θα μάθουμε στο προσεχές μέλλον, που θα φέρει στην επιφάνεια ο αδυσώπητος οικονομικός ανταγωνισμός και όχι γιατί οι αμερικανοί είναι πιο ηθικοί από τους ευρωπαίους. Μήπως, το ίδιο δε λέγαμε μέχρι πριν λίγο καιρό και για τους «αδιάφθορους» Γερμανούς; «Οι Αδιάφθοροι» υπάρχουν μόνο στην οθόνη.
Οπου, στην ιεραρχία αξιών,  το κέρδος είναι πάνω από τους ανθρώπους, δεν υπάρχουν αδιάφθοροι. Τα περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι μόνο για αφελείς.
Το θέμα αφορά σε έντεκα εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Καιρός για μηνύσεις εξαπάτησης.