Οι Καταλανοί ψηφίζουν, ο Ραχόι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγωνιούν

Εάν υπερισχύσουν τα δυο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας (ενδεχόμενο πιθανό, βάσει των δημοσκοπήσεων) και τα οποία κατέρχονται από κοινού στις εκλογές, συγκροτώντας το μέτωπο Junts pel Si, τότε μέσα σε 1,5 έτος ενδέχεται να γίνει αντικείμενο επίσημου δημοψηφίσματος η καταλανική ανεξαρτησία....


Η Μαδρίτη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, η κυβέρνηση Ραχόι κηρύσσει «ανένδοτο αγώνα» εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλανίας και η ισπανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι τυχόν απόσχιση μπορεί να επιφέρει έξοδο από την Ευρωζώνη.

Στο «παιχνίδι» των απειλών εισήλθε έως και ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διαμηνύοντας ότι θα …  αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τη La Liga, την κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Ισπανίας.

«Οι Καταλανοί δεν έχουν αντιληφθεί τις πραγματικές συνέπειες της ανεξαρτησίας», είπε πριν από δύο ημέρες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε:  «Θα φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει τότε με τις συντάξεις τους; Οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Τι θα γίνει με τις τράπεζες, με τις τραπεζικές καταθέσεις και το νόμισμα;»

Στη «σταυροφορία» εναντίον του αιτήματος για ανεξαρτησία «ρίχτηκε» και η Καθολική Εκκλησία, προκαλώντας την οργή των οπαδών της απόσχισης, οι οποίοι υπενθυμίζουν το ρόλο της επί δικτατορίας Φράνκο, ειδικά δε την αρωγή που προσέφερε στο καθεστώς του αιμοσταγούς δικτάτορα, όταν εκείνος επιχειρούσε να εξαφανίσει την καταλανική ταυτότητα και γλώσσα.

Δεκατρείς εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και ερευνητές της Καταλονίας δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή υπέρ της ανεξαρτησίας, δηλώνοντας ότι αυτή θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη χρηματοδότηση, την έρευνα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Μαχητής υπέρ της ανεξαρτησίας και ο  Πέπε Γκουαρντιόλα

Στη μάχη υπέρ της ανεξαρτησίας συμμετέχει, από τον Ιούλιο, ο Πέπ Γκουαρντιόλα, ο εμβληματικός παλιός άσσος της Μπαρτσελόνα, κατοπινός προπονητής της και νυν προπονητής της Μπάγερν Μονάχου. Τότε ο  Γκουαρντιόλα ανακοίνωσε ότι θα είναι, συμβολικά, υποψήφιος στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του Junts pel Si.

«Είναι η ευκαιρία για να χτίσουμε μια νέα και πιο δίκαιη χώρα, ξεκινώντας από το μηδέν», λέει ο Γκουαρντιόλα στο κεντρικό προεκλογικό σποτάκι του μετώπου της ανεξαρτησίας, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη βούληση ενός λαού».