ΤΡΩΝΕ τις σάρκες τους ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

0
Ωρα μηδέν! Τα έσοδα μειώνονται συνεχώς, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου πήραν 1,6 δισ. € από τα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ
Τα Ταμεία αναγκάζονται να «τρώνε από τις σάρκες τους», για να καταβάλλουν απρόσκοπτα συντάξεις και επιδόματα σε 2.600.000 συνταξιούχους. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)...
χρειάστηκε να «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά τους και να αξιοποιήσουν 1,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,6 δισ. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η αξιοποίηση του παραπάνω ποσού κρίθηκε απαραίτητη, αφού το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων λόγω μειωμένων εσόδων από την υψηλή ανεργία, την τεράστια αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και τη μη καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στο επτάμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, φτάνει στο 5,8%, δηλαδή τα έσοδα ανήλθαν το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου στα 10,33 δισ. ευρώ από 10,96 ευρώ πέρυσι (μείωση κατά 636.000.000 ευρώ). Αισθητά μειωμένη όμως κατά 16,3% ή 1,58 δισ. ευρώ είναι και η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από 9,74 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2014 στα 8,15 δισ. ευρώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ιδια η δαπάνη

Η δαπάνη όμως για την καταβολή των συντάξεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αναγκάζοντας τις διοικήσεις των Ταμείων να ανατρέξουν στα αποθεματικά τους, προκειμένου να καλύψουν τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν. Στο επτάμηνο δαπανήθηκαν 14,62 δισ. ευρώ για συντάξεις, 75.000.000 ευρώ λιγότερα από τα 14,72 δισ. ευρώ στα οποία είχε ανέλθει η δαπάνη το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το γεγονός ότι τα Ταμεία πέρασαν τον γολγοθά των capital controls αξιοποιώντας 1,6 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους και αφήνοντας άλλα 2 δισ. ευρώ στον «κουμπαρά» της ΤτΕ δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση. Ανάλογη δυσχέρεια είχε παρουσιαστεί μόνο την άνοιξη του 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην αρχή της κρίσης και ετοιμαζόταν να διαχειριστεί το πρώτο Μνημόνιο.

Μάλιστα, όσο θα παραμένουν οι απώλειες από την αδήλωτη εργασία, που μόνο για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως, τότε το πρόβλημα ρευστότητας και εσόδων θα παραμένει. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα από τα Ταμεία είναι έστω και με αργούς ρυθμούς κάποια από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να επιστραφούν, ώστε να επανέλθει η λειτουργία του συστήματος σε πιο φυσιολογική ροή.

«Ντρίμπλα» για τις παράνομες περικοπές

Τρόπο για να μεταφερθεί για αργότερα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία επιστρέφονται χρήματα στους συνταξιούχους λόγω των περικοπών που υπέστησαν από το 2013 και μετά, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ψάχνει η επιτροπή για το Ασφαλιστικό. Η δαπάνη ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει προκύψει εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα κι έτσι αναζητείται η φόρμουλα, μέσω της δικαστικής οδού, να μεταφερθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση για αργότερα. Ταυτόχρονα, βέβαια, η επιτροπή καλείται να καταλήξει στις τελικές προτάσεις της για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)