Ασυνάρτητος ο Μεϊμαράκης - Αγχωμένος ο Τσίπρας στο ντιμπέιτ των υποψήφιων πρωθυπουργών

0
Ιδιαίτερα απαιτητική αποδείχθηκε η διαδικασία για τον Αλέξη Τσίπρα και το Βαγγέλη Μεϊμαράκη καθώς κλήθηκαν να απαντούν σε συνεχείς ερωτήσεις που στην πλειοψηφία τους ήταν "δύσκολες". Ειδικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε απροετοίμαστος και συχνά οι τοποθετήσεις του χαρακτηρίζονταν από ελλειπή συνοχή. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας...
προσπάθησε να στηρίξει τις θέσεις του αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα αγχωμένος. Το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών ήταν σαφώς πιο ζωντανό από αυτό με όλους τους αρχηγούς και ενδεχομένως αυτό να λειτουργήσει ενισχυτικά προς το νέο αυτό ιδιότυπο δικομματισμό, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Καθαρά σε επίπεδο περιεχομένου, πολιτική είδηση δεν προέκυψε από την τηλεμαχία και σε μια πρώτη ανάγνωση, ουδείς φαίνεται να κέρδισε επιπλέον πόντους στην κούρσα προς την κάλπη της Κυριακής.

Οι δύο αρχηγοί επεχείρησαν να προβάλουν τις βασικές τους θέσεις: 

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές πως η συμφωνία έχει μαχητά σημεία και πως το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιός είναι ικανός να κερδίσει τα περισσότερα υπέρ του λαού στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Απέφυγε να αποκαλέσει την τρίτη δανειακή σύμβαση ως "μνημόνιο", άποψη που αναπαρήγαγαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αλλά κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Έστρεψε τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία και τη Λαϊκή Ενότητα αλλά απέφυγε να επιτεθεί σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μη αποκλείοντας ουσιαστικά τη μετεκλογική συνεργασία με τα κόμματα αυτά.

Ο δε Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπαιξε κυρίως "επίθεση" εναντίον του αντιπάλου του προσπαθώντας να τον "κοντύνει", επαναλαμβάνοντας με το γνωστό αγοραίο ύφος του πως "τα έχει χάσει" από τότε που έγινε "μνημονιακός". Είπε πολλές φορές πως δεν υπόσχεται τίποτα στους πολίτες, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο και τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης όλων των κομμάτων. Εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστος σε σχέση με τη διαδικασία κι αυτό τον οδήγησε σε απαντήσεις που δεν είχαν αρχή και τέλος κι άφηναν πολλές ερωτήσεις αναπάντητες.

Οι ερωτήσεις των έξι δημοσιογράφων ήταν σε μεγάλο βαθμό εύστοχες αλλά στην πλειοψηφία τους αφορούσαν τις ευθύνες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλεθει η χώρα. Έτσι δεν κλήθηκαν οι δύο αρχηγοί να "ξεδιπλώσουν" τα σχέδιά τους για το μέλλον. Οι ενότητες στις οποίες είχε χωριστεί ο πρώτος κύκλος του ντιμπέιτ, αυτές της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, δεν τηρήθηκαν από τους δημοσιογράφους κι ουσιαστικά έγιναν δύο κύκλοι ερωτήσεων από τον καθέναν από αυτούς.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)