80 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία από την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

Το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ έχει μπει μέχρι στιγμής στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου από τον έλεγχο των στοιχείων της Λίστας Λαγκάρντ που αποκάλυψαν πρώτα το HOT DOC και ο Κώστας Βαξεβάνης. Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελείς ερευνούν τα νέα στοιχεία που παρέδωσε στην ελληνική δικαιοσύνη ο Ερβέ Φαλτσιανί, τα οποία αποκαλύπτουν τη διασύνδεση ατόμων και λογαριασμών που φανερώνει τη λειτουργία ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος το οποίο έχει δημιουργηθεί για να κινείται το χρήμα, τις περισσότερες φορές μαύρο...


Υπενθυμίζεται ότι το koutipandoras.gr έχει δημοσιεύσει από τις 17 Σεπτεμβρίου τα ονόματα των Ελλήνων που περιλαμβάνονται στα μακροσκελή αρχεία excel και συνδέονται με καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ελέγχουν, με τη συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία Ελλήνων καταθετών στην HSBC στην Ελβετία, έχουν ταυτοποιήσει 1.725 λογαριασμούς που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρίες.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων για 170 πρόσωπα, ενώ είναι στο τελικό στάδιο η φορολογική έρευνα για άλλες 350 περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα, μέσω αυτών των διαδικασιών, το Δημόσιο έχει εισπράξει ποσό 80.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.788.184 περιήλθαν στα κρατικά ταμεία μετά από ρυθμίσεις που έκαναν ελεγκτέοι οφειλέτες, βάσει του νόμου Βαλαβάνη.

Οι βεβαιωμένες οφειλές που τέθηκαν σε ρύθμιση αφορούν συνολικό ποσό 26.023.832 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ που ελέγχθηκαν αφορούσαν τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχε διαγράψει ο τότε υπουργός όταν παρέδωσε τα στοιχεία στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη.

Τη διαγραφή των τριών αρχείων έχει παραδεχθεί ο πρώην υπουργός, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού νόθευση εγγράφου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Οι οκτώ χειριστές κεφαλαίων που αποκάλυψε το koutipandoras.gr

Το ηλεκτρονικό αρχείο που παρέδωσε ο Φαλτσιανί περιλαμβάνει τέσσερα αρχεία XL.Το κάθε αρχείο περιλαμβάνει ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και σε μία περίπτωση ποσά, τα οποία συνδέθηκαν με 8 διαχειριστές λογαριασμών στην HSBC.

Πρόκειται για τους χειριστές κεφαλαίων Λαναρά, Άγγελο Μεταξά, Σταύρο Παπασταύρου, Σάμπυ Μιονί , Αλέξανδρο Ματαθία και την offshore εταιρεία Samancor η οποία σχετίζεται με τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο και το γνωστό διαφημιστή Χρήστο Παπαπολύζο.