Tα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση

0
Βασικός ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία ορκίζεται σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι η ομαλή πορεία της χώρας προς της κάλπες, οι οποίες έχουν κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου..
έχει υπό αυτές τις προϋποθέσεις κάτι περισσότερο από 20 ημέρες πολιτικής ζωής και διακυβέρνησης της χώρας.

Ωστόσο, ο εξαιρετικά πυκνός πολιτικός χρόνος και οι καταιγιστικές εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση να διαχειριστεί πολύ σημαντικά ζητήματα πέραν της ομαλής πορείας προς τις εκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι ο προηγούμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος είχε αναγκαστεί να παραβρεθεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής!

Το στίγμα αυτό έδωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου και κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της συγκυρίας, τονίζοντας ότι, πέραν της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί σημαντικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις καθημερινά αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καθιστούν το ζήτημα διαχείρισής τους ένα μεγάλο θέμα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο και παρά τις διαρροές της Πέμπτης, στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθεί και αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Ιωάννης Μουζάλας.

Ένα άλλο μείζον θέμα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση αποτελεί η ομαλή και αδιατάραχτη φοροεισπρακτική πολιτική. Η προκήρυξη των εκλογών  έρχεται τη στιγμή που ξεκινούν οι πληρωμές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2015 και για τον ΕΝΦΙΑ. Ως εκ τούτου και δεδομένης της τραγικής κατάστασης των κρατικών ταμείων από την επτάμηνη διαπραγματευτική διαδικασία και την δημοσιονομική ασφυξία που την χαρακτήρισε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να εμφανιστούν προβλήματα στη συγκομιδή των φόρων που θα δώσουν σημαντική ανάσα στα δημόσια ταμεία. Για αυτόν τον λόγο ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για τη φορολογική πολιτική και γνώστης του αντικειμένου αφού προέρχεται από το ΣΔΟΕ, Τρύφωνας Αλεξιάδης, παραμένει στη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει πρόβλεψη και για τυχόν ζητήματα που ανακύψουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ο γνωστός νομικός και καθηγητής, Σπύρος Φλογαΐτης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)