Το «δικό μας τραπεζικό σύστημα»



 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζει, με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, την απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα κούρεμα καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, καθώς και την άμεση αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η δήλωση της κ. Κατσέλη έχει ως εξής: "Η απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα κούρεμα καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, καθώς και η άμεση αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι τώρα σειρά του Έλληνα πολίτη να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του στο δικό του τραπεζικό σύστημα".

Έκπληξη θα έλεγα, μου προκάλεσε η προτροπή της κυρία Κατσέλη προς τους πολίτες, να στηρίξουν το «δικό» τους τραπεζικό σύστημα, επειδή η απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα ......
κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ύψους καθώς και την άμεση αποδέσμευση 10 δις. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Και η έκπληξη προκλήθηκε κάνοντας ένα απλό σκεπτικό:
Οι πελάτες των τραπεζών είναι οι καταθέτες και οι δανειολήπτες.
Οι καταθέτες κυρίως πλήγησαν από τα capital control καθώς δεσμεύτηκαν τα χρήματα ΤΟΥΣ και υποχρεώνονται σε εκταμιεύσεις μέχρι 60 ευρώ την ημέρα. Οπότε ποια είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουν στο τραπεζικό σύστημα που για πρώτη φορά στην ιστορία του δεσμεύει τις καταθέσεις των πολιτών, χωρίς να γνωρίζουν  πότε θα σταματήσει το μέτρο αυτό;; Και ποιος εγγυάται την μη επανάληψη του φαινομένου;;  Όταν έχει πληγεί αθεράπευτα η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα που επί χρόνια καταδυναστεύει και κοροϊδεύει, τον λαό που το εμπιστεύτηκε, με τι προαπαιτούμενα θα πρέπει να εμπιστευτεί το τραπεζικό σύστημα;;; Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι με την άρση των δεσμεύσεων οι πολίτες θα σπεύσουν να πάρουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους ψάχνοντας για πιο «ελεύθερους» τρόπους φύλαξης.
Από την άλλη, οι δανειολήπτες και κυρίως οι επιχειρηματίες, που στην πολιτική καθομιλουμένη αθροιστικά αποκαλούνται «πραγματική οικονομία» είναι αυτοί που δανείζονται κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα για να αποκτήσουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις τους, για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, τον εξοπλισμό τους και ό,τι άλλο θα βοηθήσει την παραγωγική ή εμπορική τους δραστηριότητα.
Ο κλάδος αυτός έχει στεγνώσει από ρευστότητα, καθώς παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κατ επανάληψη ανακεφαλαιοποιηθεί και μάλιστα σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και κατ επέκταση σε βάρος των πολιτών, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η «πραγματική οικονομία» οι κάνουλες των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες έχουν «σκουριάσει» και ρευστό δε εξέρχεται από αυτές.
Οι όποιες δε προσπάθειες συναλλαγών με το εξωτερικό έχουν καταστεί τιτάνιος άθλος, όταν οι απ έξω ζητούν άμεσα και προκαταβολικά την αξία των όποιων αγαθών ή εξοπλισμό καλούνται να στείλουν στη χώρα μας λόγω της αναξιοπιστίας στην οποία έχει περιπέσει η χώρα από τις άφρονες και ηλίθιες κινήσεις άχρηστων πολιτικών που εμφανίστηκαν κατά καιρούς ως σωτήρες της χώρας και αποδείχτηκαν απλοί ολετήρες της.
Οπότε κυρία Κατσέλη ποιος ο λόγος, γιατί και πώς να στηρίξουν οι πολίτες το «δικό» του τραπεζικό σύστημα και από πού ως που είναι δικό του και όχι των εκλεκτών των καταπιεστών του κοσμάκη;;
Μήπως είναι καιρός να πάψετε να μας δουλεύετε όλοι σας και από την οποιαδήποτε θέση και αν κατέχετε;;;;;;;;;;;;