Περιουσιολόγιο: Ο «Μεγάλος Αδελφός» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

0
Όλα τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τον Ιανουάριο του 2016 το περιουσιολόγιο να ανοίξει τις πύλες του, με τη νέα εφαρμογή του ΥΠΟΙΚ να λειτουργεί ως άλλος «Μεγάλος Αδελφός», καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή....


Τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι άλλα από τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην Ελλάδα, τα ακίνητα που διαθέτουν, τις δαπάνες πολυτελείας (αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων), ενώ σε δεύτερη φάση από το 2017 θα συμπεριληφθούν τόσο έργα Τέχνης όσο και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν. Επίσης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δικαιολογεί με νόμιμα παραστατικά κάθε αλλαγή της περιουσίας του, ενώ με τη δημιουργία του περιουσιολογίου καταργείται η δήλωση «πόθεν έσχες».

Από τον Ιανουάριο, οι φορολογούμενοι, με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Αν διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά που θα γεννηθούν από την 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Όσον αφορά στα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μια έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα θα τα δηλώσουν και θα φορολογηθούν με τον συντελεστή φορολογίας που ίσχυε τη χρονιά που διαπράχθηκε η φοροδιαφυγή.

Ο συντελεστής μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%. Εφόσον δηλωθούν δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά, που θα φθάνουν έως και 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία. Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, οι ρυθμίσεις θα είναι σαφώς καλύτερες.

Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούν σε ελληνικές τράπεζες ή επενδυθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου θα υπάρχει μια μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5 ή 10 μονάδες. Ωστόσο, το μέτρο θα πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)