Πως θα ‘εξαφανιστούν’ σχεδόν αμέσως τα πρώτα 13 δις από το νέο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα

0
Από την πρώτη εκταμίευση (13 δις ευρώ), της δεύτερης υποδόσης (16 δις ευρώ) της πρώτης δόσης (26 δις) του δανείου των 86 δις ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, όταν αυτό εγκριθεί απ’ όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια χρειάζεται, μόνο τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών στους οποίους το ελληνικό Δημόσιο οφείλει χρήματα...


Όπως παρατήρησε στο ΚΥΠΕ παράγων του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, «τα πρώτα δις θα εξανεμιστούν προτού καν τα αγγίξουμε».

Πιο απλά, και αναλυτικά:

Η πρώτη δόση του «ελληνικού δανείου» των 86 δις ευρώ, που θ απλωθεί σε διάστημα 3 χρόνων, και μάλιστα έπειτα από συνεχείς αξιολογήσεις, είναι 26 δις ευρώ.

Αυτή η εκταμίευση δεν θα γίνει συνολικά, μεμιάς. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Eurogroup με την οποία εγκρίθηκε αρχικώς το νέο ελληνικό «πρόγραμμα διάσωσης», η καταβολή των 26 δις θα γίνει σε 2 υποδόσεις.

Η πρώτη, των 10 δις θα είναι διαθέσιμη άμεσα σε λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και η δεύτερη υποδόση με τα υπόλοιπα 16 δις, θα καταβληθεί στην Ελλάδα σε αρκετές δόσεις αρχής γενομένης, σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων οικονομικών αναλυτών, με μια πρώτη εκταμίευση ύψους 13 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου.

Είναι αυτή η υποδόση που αναμένει τώρα η κυβέρνηση, προτού λάβει, όπως λένε οι πληροφορίες, την απόφαση εάν θα πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές.

Μετά από την καταβολή των 13 δις, μόνο τα 500 εκατ. ευρώ θα πάνε προς την πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα προς ιδιώτες στους οποίους το δημόσιο χρωστάει πάνω από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ της δόσης θα πάνε:

– Στην εξόφληση 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.
– Στην καταβολή περίπου 500 εκατ. ευρώ για τόκους στο προσεχές διάστημα.
– Στην αποπληρωμή των δόσεων του Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ (1,7 δισ. ευρώ).
– Και 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου – γέφυρας που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ του πακέτου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα εκταμιευθούν σε υποδόσεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εφ’ όσον κριθεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι όπως αυτοί καθορίζονται από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο νέο Μνημόνιο.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΧΡ), ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

mignatiou.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)