Γιατί υπερ-απέδωσαν τα κρατικά έσοδα τον Μάρτιο

Γιατί υπερ-απέδωσαν τα κρατικά έσοδα τον Μάρτιο - MediaΕκεί που όλοι πίστευαν ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και οι συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά θα τινάξουν στον αέρα τα δημόσια έσοδα, έρχονται τα στοιχεία του Μαρτίου για να δώσουν ελπίδες. Επισήμως, τα στοιχεία θα ανακοινωθούν μετά τις 10 Απριλίου, πρακτικά μετά το Πάσχα.
Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου....

από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το κενό που είχε δημιουργηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο (της τάξεως των 985 εκατ. ευρώ) πλέον έχει καλυφθεί.

Το ζητούμενο τώρα είναι να φανεί αν αυτή η κάλυψη είναι συγκυριακή ή αν στηρίζεται σε πραγματικά έσοδα. Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες, η αύξηση των εσόδων τον Μάρτιο οφείλεται:

1. Στη ρύθμιση εξπρές, η οποία απέφερε περισσότερα από 147 εκατομμύρια ευρώ.

2. Στον ΕΝΦΙΑ. Μεγάλες επιχειρήσεις πλήρωσαν φόρο ακόμη και μέσα στον Μάρτιο με αποτέλεσμα να εισρεύσουν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

3. Στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες μέσα στον Μάρτιο πλήρωσαν 190 εκατ. ευρώ για το επιπλέον φάσμα που απέκτησαν μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία του 2014.

4. Στις εισροές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Εκεί, τα νούμερα φαίνονται εντυπωσιακά. Παρατηρήθηκε υπεραπόδοση με αποτέλεσμα μέσα σε έναν μήνα να εισρεύσουν 846 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του τριμήνου φαίνεται να έχουν πιάσει τον στόχο των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς τον Μάρτιο αντί για 3,2 που ήταν προϋπολογισμένο να εισπραχτούν, τελικώς μπήκαν στα ταμεία 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, έκλεισε το κενό του πρώτου διμήνου. Στο ερώτημα τι γίνεται από εδώ και πέρα, η απάντηση μπορεί να έρθει από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το γεγονός ότι δεν έχει κανέναν περιορισμό αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς τα κίνητρα για συμμετοχή (με τη διαγραφή προστίμων, προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων) είναι πολύ ισχυρά. Οι μεγάλες προσδοκίες είναι για ενίσχυση των εσόδων μέσα στον Απρίλιο, οπότε θα τρέξει η διαδικασία του «ότι πληρώνεις, άλλα τόσα γλιτώνεις».