Αφού ζημίωσε το ελληνικό κράτος, τώρα υποδεικνύει ποιός θα το κυβερνήσει

Απύθμενο πολιτικό θράσος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. Ενώ επί της ουσίας παραδέχεται πως γνώριζε για την ευνοϊκή φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο του οποίου ήταν πρωθυπουργός, ζημιώνοντας κράτη-συμμάχους μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα, έρχεται τώρα να προτρέψει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν λάθος.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου Guardian, ο Γιουνκέρ αρνείται πως είχε ο ίδιος κάποια ανάμειξη στις συμφωνίες με τις πολυεθνικές ώστε αυτές να φοροαποφύγουν στη χώρα του σώζοντας δισεκατομμύρια ευρώ αλλά παραδέχεται πως ήταν συχνά σε επαφή και διαπραγματεύσεις με πολλές από τις μεγάλες εταιρείες για φορολογικά ζητήματα, χωρίς όμως να συζητά επιμέρους φορολογικές διευκολύνσεις. Πείσθηκε κανείς;

Ερωτώμενος από το Guardian αν έχει πληγεί το πολιτικό του προφίλ από το σκάνδαλο Lux Leaks, o Λουξεμβούργιος πολιτικός απάντησε: “Προσωπικά δε νιώθω “τραυματισμένος” καθώς ξέρω τί έκανα και τί όχι. Αλλά δεν είμαι αφελής, ούτε ηλίθιος. Πρέπει να πορευτώ στο εξής με τη βεβαιότητα ότι πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη θα έχουν αμφιβολίες για το ήθος του νέου προέδρου της Κομισιόν. Πρέπει να ζήσω με αυτό”, είπε ο Γιουνκέρ. Με άλλα λόγια είναι σαν να μας λέει: “Αυτό που έκανα ήταν ανήθικο αλλά εφόσον ήταν νόμιμο, εγώ θα συνεχίσω να στρογγυλοκάθομαι σε μια από τις πιο ισχυρές καρέκλες της Ευρώπης”.

Κι από αυτή του τη θέση λοιπόν, ένιωσε αρκετός δυνατός ώστε να επέμβει με ευθύ τρόπο στα εσωτερικά της Ελλάδας και να υποδείξει στους Έλληνες πολίτες τί να ψηφίσουν. Μιλώντας σε ντιμπέιτ στην αυστριακή τηλεόραση είπε: “Νομίζω πω οι Έλληνες, που η ζωή τους είναι πολύ δύσκολη, ξέρουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη". Στη συνέχεια φωτογράφισε τον γνωστό του από τις Βρυξέλλες Σταύρο Δήμα ως τον επιθυμητό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου στη γαλάζια καμπάνια για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, υπήρχε το σύνθημα “vote for Juncker”. Για το καλό μας πάντα...