Ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά φοιτητών προανήγγειλε ο πρύτανης - τον στηρίζει ο Λοβέρδος

Πειθαρχικές αλλά και ποινικές διώξεις κατά των φοιτητών που παρενέβησαν το πρωί της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, προανήγγειλε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης λέγοντας ότι: "όποιος διαπράττει αδίκημα, πρέπει στη συνέχεια να λογοδοτήσει γι' αυτό". "Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχτηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων" πρόσθεσε ο ίδιος.



Μιλώντας σήμερα το πρώι στον Σκάι, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε ότι "τα έκτροπα που γίνονται μειώνουν την αξία του δημόσιου πανεπιστημίου και το οδηγούν στην κατάρρευση" κι έκανε λόγο για ελάχιστες μειοψηφίες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που δημιουργούν πρόβλημα και απειλητική ατμόσφαιρα.

Είπε παράλληλα ότι η  Σύγκλητος είναι ανοιχτή στο διάλογο προκειμένου να ακούσει φοιτητές και εκπροσώπους αλλά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και "με πολιτισμό". "Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σωστά" ξεκαθάρισε.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του στον Αντ1, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πρύτανη του ΕΚΠΑ. "Δεν έχω αλλεργία στις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας. Επιμένουμε ως Πολιτεία ότι δεν είναι σπίτι του καθενός ή της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος, αλλά είναι όλων των Ελλήνων. Ο πρύτανης έχει δίκιο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αν συμφωνεί με την απειλή του κ. Φορτσάκη ότι θα κάνει μηνύσεις στους φοιτητές, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε κατηγορηματικός, λέγοντας: "Θα πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί. Θα γίνει ότι ο νόμος ορίζει".

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη κι ενώ είχε συγκληθεί από τον πρύτανη η Σύγκλητος, παρενέβη ομάδα φοιτητών, ζητώντας συμμετοχή στη συζήτηση. Ο κ. Φορτσάκης ζήτησε από τους φοιτητές να φύγουν από την αίθουσα, εκείνοι αρνήθηκαν και τότε ο πρύτανης απείλησε ότι θα φωνάξει την αστυνομία, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πόρτες είχαν κλείσει.

Για περίπου μία ώρα ο πρύτανης, τα μέλη της Συγκλήτου και οι φοιτητές έμεναν μέσα στην αίθουσα της Πρυτανείας αντιδικώντας για την παρουσία των φοιτητών στη συνεδρίαση. Τελικά, ο Θεόδωρος Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία ορίστηκε για αύριο Σάββατο.