Η αναθεώρηση του Συντάγματος: Μια συζήτηση που έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει


Του Πέτρου Τρουπιώτη


Το Σύνταγμα μας, είναι η αλήθεια , πως παρά το ότι  αναθεωρήθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, μοιάζει ( και είναι) σε πολλά σημεία του «αναχρονιστικό» ή τουλάχιστον πολύ πίσω από την σημερινή ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

 Χρειάζεται μια γενναία αναθεώρηση. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές που πριν πέντε χρόνια το πολιτικό σύστημα, όλο το πολιτικό σύστημα της εποχής, δεν τόλμησε να προχωρήσει.

 Και δεν το τόλμησε γιατί ίσως και οι συνθήκες ήταν άλλες. Αλλά και γιατί δεν ήθελε κανεις (ακόμα και μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων ) να  αλλάξει τίποτε από τα υπάρχοντα δεδομένα.

Όλοι βολευόταν με αυτά.

 Ούτε καν το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστήμιων , θέμα  που έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες σε .....
άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν προχώρησε παρότι υπήρχε και συναίνεση των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

  Τώρα όμως , καθώς τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως, καθώς οι πολίτες πιέζουν για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα  οι πολιτικοί σπεύδουν να προωθήσουν αλλαγές Και μάλιστα μερικές φόρες πολύ προχωρημένες. Αλλαγές που ως τώρα δεν τολμούσαν να τις πουν καν, αλλά και αλλαγές τις οποίες δεν ήθελαν . Όμως τώρα κάνουν κινησεις για να δείξουν ότι ακολούθούν το ρεύμα…

  Σήμερα ο πρωθυπουργός ( και Πρόεδρος του κόμματος) Α Σαμαράς και ο υπουργός Άμυνας ( και αντιπρόεδρος της ΝΔ) Δ Αβραμόπουλος θα παρουσιάσουν την πρόταση της ΝΔ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα

 Κάτι που σημαίνει πως θελουν η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

 Μια πρόταση βέβαια που επειδή γίνεται σε προεκλογική περίοδο , αποκτά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

 Φαίνεται όμως ότι με την πρόταση αυτή ο Σαμαράς θέλει να δείξει πως εκτός από τις αλλαγές στην οικονομία και στο μοντέλο λειτουργίας της, είναι αποφασισμένος και για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 Αλλαγές που χρειάζονται. Αλλαγές που πρέπει να είναι βαθιές.

 Βέβαια, η κίνηση είναι σαφές ότι λογω προεκλογικών δεδομένων είναι βεβιασμένη, όχι όμως και χωρίς μελέτη μια και τις προτάσεις έχει επεξεργαστεί από παλαιοτέρα επιτροπή υπό τον κ Αβραμόπουλο.

 Ανάμεσα σε αυτά που σήμερα θα προτείνει η ΝΔ, φαίνεται πως είναι η τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 ( η έστω 250, η αύξηση των αρμοδιοτήτων  του Προέδρου της Δημοκρατίας ( όχι όμως να γίνουν όσες ήταν πριν την αναθεώρηση του 1985)  αλλά και η αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής,

Εδώ λέγεται ότι η χωρά θα οδηγείται όχι σε εκλογές αλλά σε απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό, αν η Βουλή δεν καταφέρνει να τον εκλέξει με την απαιτουμένη ειδική πλειοψηφία.

 Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η θέσπιση χρονικών ορίων στη θητεία του πρωθυπουργού, των βουλευτών, αλλά και των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών, το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, η αλλαγή των σημερινών διατάξεων για την ασυλία και την παραγραφή. Και βέβαια προτάσεις σχετικά με την  διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και της μείωσης της χρηματοδότησης.

 Άσχετα από τον χρόνο που γίνεται η κίνηση αυτή  , το να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα είναι πολύ θετικό. Μπορεί κάποιες προτάσεις να θεωρούνται προχωρημένες και κάποιες όχι, να υπάρχουν άλλες καλύτερες. Δεν έχει αυτό σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκινήσει η συζήτηση και μάλιστα γρήγορα και δυναμικά, έτσι ώστε οι πολίτες να δούμε ότι κάτι κινείται και σε αυτό το θεσμικό επίπεδο.
ptroupiotis@yahoo.gr