ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΟ Ή ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΟ



Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου – Σχολιογράφου)


Το Κ.Δ.Π, ως αρκτικόλεξο/ ακρωνύμιο όντως σημαίνει: Κοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Πολίτευμα ;
Εκπροσωπείται πράγματι ο λαός δια των εκλεγέντων εκλεκτών του;
Ή οι εκπρόσωποι / υπηρέτες αισθάνονται και συμπεριφέρονται ως πληρεξούσιοι, αφεντικά / δυνάστες των – εκπροσωπούμενων – πολιτών;
Συνυπευθυνότητα και (συν)ανευθυνότητα υπάρχει και ως προς τα δύο μέρη (αναλογικά)
-       Το Εκλογικό Σώμα ψηφίζει (ορθότερα καταψηφίζει κάποιους άλλους), χωρίς πλήρη επίγνωση των προγραμμάτων και ..........
προθέσεων προσώπων  και κομματικών σχηματισμών, εκδίδοντας ουσιαστικά: Λευκή Επιταγή / Πληρεξούσιο στους αυριανούς εξουσιαστές του.
-       Οι υποψήφιοι προσπαθούν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο να παρασύρουν τους πολίτες με νεφελώδη /θολά προεκλογικά προγράμματα και υποσχέσεις παραπλανητικές μέχρι να τους αποσπάσουν την ψήφο.
Το ΚΔΠ έχει, προ πολλού, αποστασιοποιηθεί από την αποστολή/ προδιαγραφές του.
Η κομματοκρατία κατίσχυσε της Δημοκρατίας («Δ»). Βαυκαλίζουν τους ιθαγενείς με ψεύτικες υποσχέσεις, τους αποχαυνώνουν, τους αποκοιμίζουν. Όλοι μαζί αναχαράζουμε απολαυστικά «το Δημοκρατικό έδεσμα» / παραμύθι του ΚΔΠ.
Δεν συνάδει; Με τη «Δ», η ύπαρξη Αρχηγικών κομμάτων. Αντί αυτών θα έπρεπε να υπάρχουν: Κόμματα Αρχών!
Δεν νοείται η «ΚΟΜΜΑΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ» γραμμή να υπερισχύει της Συνείδησης , της Ελεύθερης Βούλησης των ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ
Είναι: Άδικο, Ανήθικο, Αντιδεοντολογικό, Αντιδημοκρατικό, Εξευτελιστικό για την προσωπικότητα του βουλευτή να υποχρεούται να χειροκροτεί και να εγκρίνει, αδιαμαρτύρητα, τις αποφάσεις του εκάστοτε Αρχηγού και της αυλής του.
Είναι – επιεικώς- απαράδεκτο / ανήκουστο, η κίρκη της εξουσίας (ή και της επαγγελματικής επιβίωσης ) να μεταμορφώνει τους βέλτιστους (;) αυτούς Έλληνες εκπροσώπους μας, από ελευθέρως, κατά συνείδηση βολευόμενους, σε όντα άβουλα, βολευόμενα/ βολεμένα/ βολεψάκηδες / βολευτές.
Είναι φαιδρές και πονηρές  οι μυστικές ψηφοφορίες στη Βουλή. (Σ.Σ Από ποιόν άραγε κρύβονται; Μήπως από τον λαό που δεν πρέπει να γνωρίζει τι καπνό φουμάρουν και τι ψηφίζουν πίσω από την πλάτη του εκείνοι τους οποίους εξέλεγξε;)
Κατάπτυστα τα ….. ομοιόμορφα / ομοιόχρωμα ψηφοδέλτια με εποπτεύοντες κομματικούς επιστάτες / τσοπάνηδες  για να μην ξεστρατίσουν τα «πρόβατα» και εγκαταλείψουν την κομματική στάνη (!).
Είναι έλασσον το κακό της καταψήφισης μιας κυβέρνησης, επειδή μερικοί δικοί της δεν την στήριξαν, διαφωνούντες κατά συνείδηση με την κομματική γραμμή.




Είναι μείζον η ακύρωση / απαξίωση ενός ανθρώπου, ο οποίος αποστερείται του δικαιώματος στην ελευθερία της βούλησης / γνώμης / συνείδησης . Να πέσει εκατό φορές μια κυβέρνηση, αν είναι να καταπέσει, εξευτελιστεί η αξιοπρέπεια , η προσωπικότητα, η ελευθερία του βουλευτή και – συνακόλουθα – να ακυρωθεί η έννοια της «Δ» ( ας φροντίσουν ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μην πέφτει σε περίπτωση καταψήφισης κάποιου νομοσχεδίου της. Άλλωστε εκλέγεται για 4 χρόνια).
Η Δημοκρατία ή Δημοκρατικότητα, δεν αποτελούν άθυρμα ή άρτυμα (Δημοκρατικό) προκειμένου να παίζουν – εν ου παικτοίς – αυταρχικοί αρχηγίσκοι ή για να νοστιμίσει η ολοκληρωτική «σούπα» συμπεριφορά ορισμένων. Είναι συγκεκριμμένοι οι Δημοκρατικοί κανόνες.
Η κομματοκρατία, η ευνοιοκρατία, ο νεποτισμός, ο βο(υ)λευτικός επαγγελματικός βιοπορισμός, η κλεπτοκρατία, η διαφθοροδιαπλοκή ο νεοπλουτισμός και –κυρίως – οι αδικίες και οι κοινωνικές ανισότητες, οι ασυλίες, οι παραγραφές, καθώς και η συστηματική αποφυγή διεξαγωγής Δημοψηφισμάτων, είναι ασύμβατα με την πραγματική Δημοκρατία.

Εύλογη απορία/ quiz: τι άραγε σημαίνουν τα αρχικά ΚΔΠ;
Α.  Κοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Πολίτευμα;
Β.  Κοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Παράδοξο;
Γ.   Κομματικά Δέσμιο Πολίτευμα;
Δ.   Κακοποιημένο Διαπομπευμένο Περίγελο
Αποκαρδιωτικό το επίτευγμα του κρατεού ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ:
Μετεξέλιξε το ΚΔΠ από μονόσημο / μονοσήμαντο σε πολύσημο /  πολυσήμαντο. Εύγε!

Δυστυχώς η έννοια της «Δ» έχει διακορευθεί διεθνώς.
Ολοκληρωτικά / Αυταρχικά καθεστώτα επιδίδονται σε συνεχείς … παρθενορραφές και βαφτίσια … Δημοκρατικότητας. Χρησιμοποιούν τον όρο: «Δ», ως φύλλο συκής / παρωνύμιο παραπλανητικό .
Κάποιοι εκλαμβάνουν τη «Δ»ως φερμουάρ που ανοιγοκλείνει /λειτουργεί κατά το δοκούν(!).
Στο ΚΔΠ πολλοί αποδίδουν την ιδιότητα της διασταλτότητας και συσταλτότητας (ανάλογα με τη «θερμότητα των θερμοκέφαλων ή την ψυχρότητα των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων τους.
Αξιοδάκρυτος «ΔΙΑΣΤΟΛΟΣΥΣΤΟΛΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ» που προξενεί: δυσανεξία, αποστροφή!......

Υ.Γ.Η παράθεση των παραπάνω έγινε βάσει του:
       Προσωπικού μου «Κώδικα Αξιών και Αξιολόγησης» όπου η Συνείδηση, η Ελευθερία, η «Δ» - μεταξύ άλλων – δεν πρέπει να κομματικοποιούνται, εξατομικεύονται, ή να εξαρτώνται από οτιδήποτε ή οιονδήποτε.

Σ.Σ. Οι λέξεις με έντονα προέρχονται από το ΛΕΞΙΚΗΠΙΟ μου