ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης


Όταν μια χώρα έχει σαν κυβέρνηση ΥΠΗΡΕΤΕΣ, ΔΟΥΛΟΥΣ συμφερόντων, το μόνο σίγουρο είναι πως το όποιο τίμημα το πληρώνει ο λαός της, και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Η μπάλα παίρνει και τους «δούλους των δούλων».

Καταλάβατε πολύ καλά τι εννοώ.

Στη χώρα μας, με τακτικές που βγάζουν μάτι, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα υπήρχε παρέμβαση της δικαιοσύνης και δεν θα τη γλύτωνε ΚΑΝΕΙΣ, οι εκαστοτε κυβερνώντες, υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς, παρατρεχάμενοι, κόβουν και ράβουν έτσι που να γεμίσουν οι τσέπες οι δικες τους, αλλά και οι τσέπες των «χορηγών» τους σε βάρος ενός........
ολόκληρου λαού.

Στην παρούσα φάση, το «έγκλημα» στο οποίο αναφέρομαι είναι παλιό, αλλά με πολλές συνέχειες, με νέα επεισόδια, και έχει να κάνει με την υγεία της χώρας.

ΟΧΙ την υγεία των λίγων, αλλά την υγεία των πολλών.

ΑΥΤΗ είναι η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ, να έχουμε δυο λογιών «υγείες».

Εκείνη των λεφτάδων, και την άλλη των φτωχών, το εισιτήριο τους δηλαδή για να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα, γιατί φρόντισαν οι τελευταίοι υπουργοί αρμόδιοι για την υγεία, να ζουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν λεφτά.

Οι υπόλοιποι, που πλήρωναν και πληρώνουν ακόμα τα ταμεία τους (όσοι μπορούν δηλαδή) είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ σε θάνατο.

Το πανηγύρι με το φαγοπότι στην υγεία σε βάρος των ταμείων και φυσικά των ασφαλισμένων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σχέδια επί σχεδίων, φάρμακα γεννοσημα η πρωτότυπα, φαρμακοβιομηχανίες, «κατάλογοι» και στο βάθος οι ασφαλισμένοι, λέμε τώρα, και το ποσοστό συμμετοχής που πληρώνουν για τα φάρμακα τους.

Διαβάστε αυτό!

«Το μεγάλο κόλπο του Άδωνι: Μέχρι και 70% η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα!!

Γράφει η Μάνια Τσαβλίδου

Με μια διαδικασία που ελέγχεται και ως προς την νομιμότητά της, εντελώς στα…. μουλωχτά, το υπουργείο Υγείας αυξάνει την συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα μέχρι και 70%!. Και μάλιστα αλλάζει χωρίς καμιά προειδοποίηση την τιμή με την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στους φαρμακοποιούς που πρέπει να εξηγούν σε όλους ότι… δεν είναι ελέφαντες!. Τυχαία;;;

Πριν από λίγο καιρό, το Υπ. Υγείας ξεκίνησε-μακριά από κάθε δημοσιότητα- μια νέα τακτική για να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνοντας με έμμεσο τρόπο την συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα.

Προσδιόρισε Ασφαλιστική τιμή για κάθε φάρμακο, την τιμή δηλαδή, σύμφωνα με την οποία αποζημιώνεται αυτό, από το Ταμείο, ανεξάρτητα αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο.

Ο τρόπος που καθορίστηκε αυτή, δεν υπάρχει λόγος να αναλυθεί αφού το αποτέλεσμα μετράει, καί δεν είναι άλλο, από την μετακύλιση της δαπάνης στον ασφαλισμένο με εξωφρενική αύξηση της συμμετοχής του.

Ενώ η λιανική τιμή των φαρμάκων μειώθηκε κατά επιπλέον 7-8% μεσοσταθμικά, το τελευταίο διάστημα, η ασφαλιστική τιμή μειώθηκε μέχρι & 45%, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί, μέχρι και στο 100% το ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος!

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο ΕΟΠΥΥ που πληρώνει συμμετοχή στα φάρμακα του ασφαλισμένου και όχι το αντίστροφο όπως σωστά συνέβαινε μέχρι πρότινος…….

Μερικά παραδείγματα …μιλούν από μόνα τους:

α) Σε γνωστή κατηγορία αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων, έχει καθοριστεί Ασφαλιστική τιμή 4,25€ για όλες τις περιεκτικότητες ( 10mg, 20mg, 40mg)σε συσκευασία 14 χαπιών, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να καταβάλει για αγωγή 28 ημερών

στην περίπτωση πρωτοτύπου

. 11,63€ (68,4%) για τα 10mg

. 16,71€(73,3%) για τα 20mg

. 31,81€(85,58%!!) για τα 40mg

και αντίστοιχα στην περίπτωση γενόσημου

8,21€ ή 60,46%,

12,31€ ή 69,62% και

22,73€, 80,89%,

β) Σε συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο, που κυκλοφορεί σε δύο περιεκτικότητες 10 & 20mg με 14 χάπια, προκύπτει επιβάρυνση,(για θεραπεία 28 ημερών), 16,00€ (73,73%) και 23,96€ (65,86%) στην περίπτωση επιλογής πρωτοτύπου και αντίστοιχα 12,06 € (67,90%), 12,42€ 50%) με επιλογή γενόσημου.

Γ) Σε όλα τα φάρμακα χαμηλού κόστους, προκύπτει εξ ολοκλήρου καταβολή της αξίας τους και ο ΕΟΠΥΥ βγαίνει διπλά κερδισμένος, αφού δεν επιβαρύνεται, αντίθετα ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 1€της συνταγής.

Δ) Η απαράδεκτη και εξωφρενική αυτή τακτική εφαρμόζεται και στην περίπτωση των καρκινοπαθών, που θεωρητικά έχουν μηδενική συμμετοχή

Έτσι, υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος για φάρμακο που έχει Ασφαλιστική τιμή 41,38, να πληρώνει 26,20€ (δηλαδή συμμετοχή 38,77%!!) για το πρωτότυπο, ή 9.68€ (συμμετοχή18,95%) για το γενόσημο, επί της λιανικής τους τιμής!

Με το… εύρημα της ασφαλιστικής τιμής στην ουσία μετακυλίεται το κόστος στον ασφαλισμένο και βέβαια διαψεύδονται όσα υποστήριξαν η υποστηρίζουν ακόμη κυβερνητικοί παράγοντες, πέρα από τους υπουργούς:

- «Από την μείωση όπως λιανικής τιμής των φαρμάκων επωφελείται ο ασφαλισμένος»..

- «Η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι η μικρότερη όλης της Ευρώπης» όπως ανερυθρίαστα υποστηρίζει ο ανεκδιήγητος Άδωνις Γεωργιάδης.

- « Η επιλογή γενόσημου φάρμακου θα έχει μειωμένη συμμετοχή» (Σαλμάς) και διάφορα άλλα, που αποδεικνύουν την «συνέπεια» λόγου & έργου.

Και μόνο με την αναφορά των ελάχιστων παραδειγμάτων γίνεται κατανοητό, ότι:

-.Αυξήθηκε υπέρμετρα η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα, με αντίστοιχη μείωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

- Είναι αδιάφορο πλέον για τον ΕΟΠΥΥ, αν θα αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων, αφού σ’ αυτόν, πρωτότυπο ή γενόσημο, το ίδιο θα κοστίσει. Ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται το κόστος της επιλογής του.

- Ο γιατρός εξαναγκάζεται κάποιες φορές, να αλλάξει φαρμακευτική αγωγήόταν γνωρίζει ότι ο ασθενής του είναι σε οικονομική δυσχέρεια.»……

Το άρθρο λέει και άλλα.

Θα σταθούμε όμως εδώ.

Πάρα πολλοί από εσάς που το διαβάζετε, έχετε ήδη πληρώσει (όσοι έχετε τη δυνατότητα) την αυξημένη συμμετοχή.

Άλλοι τόσοι, ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, και μάλιστα ΔΕΝ μπορούσαν να πληρώσουν τα «λίγα» προκειμένου να πάρουν τα φάρμακα τους, να μη πεθάνουν πριν την ώρα τους, όπως πέθανε προχθές η άτυχη σαραντάχρονη μητέρα επειδή ΔΕΝ είχε λεφτά να αγοράσει τα φάρμακα της για την υπέρταση, όπως πέθαναν και πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι από έλλειψη φαρμάκων μόνο που τα κυβερνητικά κανάλια δεν αναφέρουν τίποτα .

Η υποτιθέμενη κυβέρνηση και ο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ «υπουργός» της συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο.

Ένας παππούς στα εξωτερικά ιατρεία του Παπαγεωργίου, έλεγε σε κάποιους περιμένοντας τη σειρά του να εξεταστεί.

«Μας σκοτώνουν και εμείς τους κοιτάμε και δεν κάνουμε τίποτα» και έριχνε κατάρες.

Κατάρες σαν και αυτές που ρίχνουν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς.

Μαύρα τα μαντάτα για εμάς, αλλά ακόμα πιο μαύρα για την κυβέρνηση.

Το ΞΕΡΟΥΝ, έφτασε το τέλος τους.

ΤΙΠΟΤΑ δεν τους σώζει.



Βασίλης Τσούγκαρης